Russische experts: Het was een Buk

Maar fatale raket zou door Oekraïners zijn afgeschoten

GEERT GROOT KOERKAMP

'Het was een Buk-M1'. De voorpagina van Ruslands meest kritische krant Novaja Gazeta laat er geen misverstand over bestaan: dit is een nieuw hoofdstuk, althans in het Russische onderzoek naar de ware toedracht van de ramp met vlucht MH17. Alle eerdere officiële of half-officiële versies die in de Russische media zijn geventileerd over Oekraïense straaljagers lijken hiermee definitief van tafel geveegd. MH17 is neergehaald door een luchtafweerraket.

"De propagandistische reportages van het Eerste Kanaal en de Komsomolskaja Pravda over een 'Oekraiens gevechtsvliegtuig', een 'anonieme getuige' en de 'Spaanse verkeersleider' zijn niets anders dan leugens", concludeert de krant. Novaja Gazeta doelt daarmee op eerdere verhalen in de Russische media die suggereren dat vlucht MH17 doelbewust door de Oekraïners is neergehaald in een ingenieuze operatie waarbij ook de Oekraïense luchtverkeersleiding zou zijn betrokken.

Dat nu officieel - want dat mag een rapport van 'Russische ingenieurs uit de defensie-industrie' wel heten - volmondig wordt erkend dat er een Buk-raket in het spel was, is de essentie van het verhaal in Novaja Gazeta. Moskou lijkt hiermee te anticiperen op het definitieve onderzoeksrapport over de ramp met MH17, dat in het najaar moet verschijnen. Eerder heeft de Onderzoekscommissie al aangegeven dat het toestel waarschijnlijk is neergehaald met een Buk-raket.

Tekenend is ook dat Novaja Gazeta op de voorpagina bewust met geen woord rept over de conclusie die de 'Russische militaire ingenieurs' uiteindelijk trekken aan het slot van hun uitgebreide analyse op de binnenpagina's: dat de bewuste Buk-raket is afgevuurd vanaf een Oekraïense, niet een Russische lanceerinstallatie.

Andere Russische media leggen daar juist wel de nadruk op en citeren met graagte het rapport in de krant. De nieuwe versie is inmiddels ook met beide armen omhelsd door de leiding van de pro-Russische 'Donetsk-republiek', die eerder steeds bleef volhouden dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig de boosdoener was. 'Parlementsvoorzitter' Andrej Poergin vertelde het Russische persbureau Interfax dat Oekraïne willens en wetens de vluchtroute van MH17 heeft gewijzigd, zodat het toestel binnen het bereik kwam van Oekraïense Buk-installaties. Poergin zei ook op de hoogte te zijn van het nieuwe rapport. "Wij hebben die versie herhaaldelijk naar voren gebracht", zegt de rebellenvoorman nu.

De locatie waar die Oekraïense installaties zouden hebben gestaan is het dorpje Zarosjtsjenskoje, dat 40 kilometer ten oosten van Donetsk ligt. Al op 23 juli vorig jaar presenteerde het Russische ministerie van defensie satellietfoto's van de plek, waarop twee voertuigen te zien zijn die een Russische legerwoordvoerder identificeerde als Oekraïense Buk-installaties. Andere bewijzen daarvoor zijn er niet, afgezien van een Oekraïense legerkaart die rebellenwoordvoerder Edoeard Basoerin op 30 april in Donetsk presenteerde. De kaart zou locaties tonen waar begin juli vorig jaar Oekraïense Buk-installaties stonden opgesteld. Een van die locaties ligt enkele kilometers ten oosten van Zarosjtsjenkoje. Maar of de betreffende locatie op het moment van de vliegramp in Oekraïense handen was is twijfelachtig.

Als vanuit Zarosjtsjenskoje daadwerkelijk een raket is afgevuurd, moet iemand dat gezien of gehoord hebben. Journalisten van het Algemeen Dagblad en Der Spiegel bezochten het dorp in november en spraken er met bewoners. Geen van hen had op 17 juli iets opmerkelijks gezien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden