'Russische baptisten wilden godsdienstwet'

SANTIAGO DE COMPOSTELA (ANP) - De Russische godsdienstwet, waar overigens president Jeltsin zijn handtekening niet onder wil zetten, is gericht tegen de 'massale invasie' van mensen die met veel dollars zending willen bedrijven. De Russisch-orthodoxe kerk, die de vervolgingen onder Lenin, Stalin en Chroesjtsjov heeft overleefd, zal ook dit overleven.

Protopresbyter prof. Vitali Borovoj, een van de Russisch-orthodoxe gedelegeerden op de Wereldraadconferentie in Santiago de Compostela, ontkent dat het initiatief voor de wet afkomstig is van zijn kerk. Dat kwam van de baptisten, die zich nog meer dan de orthodoxen bedreigd voelden. De ontwerpwet schrijft voor dat alle religieuze activiteiten van buitenlanders bij de Russische overheid worden geregistreerd.

De wet zal volgens Borovoj de godsdienstvrijheid in Rusland niet beperken. Er zijn echter mensen die met een beroep op die vrijheid misbruik maken van de huidige chaos en het machtsvacuum. Mormonen, Moonies, Jehova's Getuigen, Hare Krishna's, een vrouw die zegt de reincarnatie van de Maagd Maria te zijn - de Russische bevolking wordt volgens hem overspoeld door religieuze propagandisten.

Eerder deze week had curiekardinaal Edward Cassidy zijn grote bezorgdheid over de wet geuit. Hoewel de wet meer gericht is tegen sekten en andere groepen, bestaat het gevaar dat het werk van de r.-k. kerk er ook door getroffen kan worden, aldus de voorzitter van de pauselijke raad voor de eenheid der christenen.

De Wereldraad heeft kort geleden patriarch Aleksej, hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, opgeroepen de dialoog met de nieuwe religieuze bewegingen aan te gaan. “Hoe kunnen wij een dialoog aangaan met organisaties waarvan niemand weet waar hun hoofdkwartier zetelt”, roept Borovoj vertwijfeld uit. “In onze naiveteit hadden wij steun van de oecumenische broeders verwacht bij het opzetten van allerlei activiteiten (catechese, evangelisatie, hulpverlening) die na de val van het communisme mogelijk zijn geworden.”

Secretaris-generaal dr. Konrad Raiser van de Wereldraad noemde deze week de nieuwe godsdienstwet een schending van de mensenrechten. Tegelijkertijd wees hij op de uiterst wankele situatie in Rusland. Hij vond het begrijpelijk dat de Russisch-orthodoxe kerk zich bedreigd voelt door activiteiten van groepen die uitgesproken anti-oecumenisch zijn en in het geheel niet met de orthodoxen willen samenwerken.

Onder verwijzing naar de kritiek op de wet, voornamelijk uit de Verenigde Staten en West-Europa, heeft Jeltsin geweigerd de wet te ondertekenen. Hij heeft de wet teruggestuurd naar het parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden