Russische antihomowet doorn in oog VVD en PvdA

Premier Mark Rutte en de president van Rusland Vladimir Poetin tijdens het bezoek van de Russiche president Beeld ANP
Premier Mark Rutte en de president van Rusland Vladimir Poetin tijdens het bezoek van de Russiche presidentBeeld ANP

De omstreden antihomowet die volgens een Russische minister ook tijdens de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 zal gelden, is een doorn in het oog van de coalitiepartners VVD en PvdA. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel riep vrijdag drie ministers op om hun afkeuring bij de Russen te uiten. Coalitiegenoot VVD stelde donderdag al vragen over de kwestie.

redactie

Volgens Yücel gaat het handhaven van de antihomowet lijnrecht in tegen de fundamentele principes van de Olympische gedachte. Ze hoopt dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid), minister Jet Bussemaker (Emancipatie) en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) het ongenoegen over de wet over zullen brengen aan Moskou.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vroeg donderdag minister Timmermans om er in Europees verband op aan te dringen dat de wet niet zal gelden voor sporters, journalisten, bezoekende organisaties en sportfans.

Al onder de aandacht gebracht
Het kabinet heeft bij monde van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) eerder dit jaar Rusland al gewezen op het feit dat de homorechten gerespecteerd moeten worden. Dat zei Opstelten tijdens een conferentie over juridische samenwerking tussen Nederland en Rusland. Ook Timmermans sprak zijn ambtsgenoot al eens aan. De Russische minister Sergej Lavrov werd gewezen op de wet die 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar stelt.

De antihomowet houdt bijvoorbeeld in dat mensen die in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit praten een hoge boete riskeren. De organisatie van de Spelen stelde eerder dat 'vanuit het hoogst regeringsniveau de garantie is gekregen dat die wet niet geldt voor allen die aan de Spelen deelnemen.' Door de uitspraken van de Russische minister van Sport wordt hier nu aan getwijfeld.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie Beeld ANP
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en JustitieBeeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden