Russische anti-dopingautoriteit blijft onder toezicht staan

President Poetin past een vrijwilligersjas van de Olympische Spelen in Sotsji. Beeld epa
President Poetin past een vrijwilligersjas van de Olympische Spelen in Sotsji.Beeld epa

De Russische antidopingautoriteit Rusada blijft onder verscherpt toezicht, omdat het land zich nog niet heeft geconformeerd aan de Wada-code.

Redactie

Het mondiale antidopingbureau Wada heeft deze aanbeveling van de onafhankelijke adviescommissie vandaag overgenomen tijdens een bijeenkomst in Seoul.

Het Russische antidopingbureau is geschorst sinds de publicatie van een Wada-rapport in 2015 waaruit bleek dat er een door de staat gestuurd dopingsysteem in het land is geweest, dat systematisch alle antidopingregels heeft overtreden. De Russen hebben deze beschuldigingen altijd tegengesproken.

Rusland kwam in 2014 in Sotsji voor het eerst in de geschiedenis van de Winterspelen bovenaan de medaillespiegel, met 33 plakken. Dat werd mede mogelijk gemaakt door een systeem waarbij vervuilde urinemonsters werden omgeruild voor onbesmette stalen. De dopingmonsters werden via een gat in de muur van het dopinglaboratorium weggesluisd. De fraude werd door de voormalig directeur van de dopinglaboratoria in Sotsji en Moskou aan het licht gebracht.

Deelname aan de Winterspelen

Landen en sportfederaties moeten zich houden aan de Wada-code om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen. Of Rusland mee mag doen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in februari besluit het Internationaal Olympisch Comité (IOC) begin december.

De Russische minister van sport noemt de bevindingen van het Wada politiek geladen. Volgens hem heeft zijn land wel aan alle voorwaarden voldaan om onder het toezicht van Wada uit te komen.

Als het aan zeventien nationale dopinginstanties ligt, mogen alleen Russen meedoen die de afgelopen jaren hebben meegewerkt aan betrouwbare dopingtests. De zeventien landen hebben voorgesteld deze atleten mee te laten doen als 'neutrale' atleten. Zij sporten dan onder de vlag van het IOC. Bij medaillewinst klinkt er geen Russisch volkslied, de nationale driekleur ontbreekt en op de openingsceremonie zijn ze niet welkom.

Het IOC acht inmiddels bewezen dat er dopingzondaars zaten in de Russische ploeg van 2014. Bij de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 werd de Russische atletiekploeg nog uitgesloten, net als de roeiers en de gewichtheffers.

Lees ook: Zien we Russen op de Olympische Spelen van Pyeongchang?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden