Russisch succes met hulp uit het buitenland

Na een indrukwekkende eindsprint eindigt het thuisland bovenaan in medailleklassement

Het kost wat, maar dan krijg je ook wat. Vier dagen voor de sluitingsceremonie dreigden de Olympische Winterspelen voor Rusland op een sportieve ramp uit te lopen. In het slotweekeinde bleek het thuisvoordeel, zoals meestal, evident.

In de aanloop naar Sotsji werd de aandacht voor sport overschaduwd door absurd hoog opgelopen kosten, corruptie, de anti-homowet en organisatorische chaos. Toen tijdens het toernooi werd ingezoomd op de sportarena's, startte president Poetin een charme-offensief als weldoener die het rendement van zijn miljardeninvestering moest verhogen.

De lach die zijn verrassingsbezoeken zoals aan het Hollandse bier- en polonaisehuis begeleidde, was er een van een boer met kiespijn. Vrijwel alles ging mis bij de Russen. De gedachten dwaalden af naar de nachtmerrie van Vancouver, waar vier jaar geleden onder een litanie van smoezen met drie olympische titels de historisch laagste elfde plaats in het medailleklassement werd ingenomen. Verantwoordelijken tot in de hoogste regionen werden ontslagen.

Toen al was een miljard dollar sponsorgeld geïnvesteerd in de infrastructuur van de Russische sport. De druk werd verhoogd, programma's uitgebreid. Tegelijkertijd moest pas op de plaats worden gemaakt met dopingprogramma's. Rusland steeg met stip tot bovenin het klassement dopinglanden.

In Sotsji stelden Poetins lievelingssporters teleur. Kunstrijder Ploesjenko trok zich geblesseerd terug, waardoor Rusland zonder individuele medaille bij de mannen stond. Ovetsjkin kreeg de vastgelopen ijshockeyploeg niet vlot. Daar ging het meest aansprekende goud dat Poetin tegen beter weten in had geëist.

De met staatsamateurs uitgeruste Rode Machine was in de Sovjettijd schier onverslaanbaar. Collectiviteit was het toverwoord van het communisme. Nu de sterspelers uitgerekend in de Amerikaanse NHL zijn uitgegroeid tot miljonairs, zijn ze als ego's voor hun land niet meer in staat samen te spelen. De nederlaag tegen de VS was onverteerbaar; de uitschakeling in de kwartfinales door de voormalige provincie Finland vormde de doodssteek. Geen geld ter wereld bood afdoende tegengif.

Toch werd de helpende hand vanuit het buitenland toegestoken, zodat Rusland voor het eerst als zelfstandige staat eerste werd in het medailleklassement. In de Sovjettijd wasn dat een vanzelfsprekendheid; voor het eerst 'thuis' ging dat met hangen en wurgen.

Met een indrukwekkende eindsprint dit weekeinde kwamen de Russen voor Noorwegen uit op 13 goud, 11 zilver en 9 brons. Uitsmijter was gisteren de 50 kilometer skiloop met het eerste totaal Russische erepodium uit de geschiedenis. Ook bij de biatlon werd op de laatste wedstrijddag het eerste goud gewonnen.

Ruim de helft van de buit kwam tot stand met hulp die van buitenaf was ingekocht. In het oog sprong het drievoudige goud (plus een brons) van Victor Ahn, de shorttracker die zich in Zuid-Korea in de steek voelde gelaten. Met hem baarde snowboarder Vic Wild opzien met het dubbele goud dat hij Rusland schonk.

Wild (27) verliet teleurgesteld de Verenigde Staten, dat slechts investeert in de moderne circusnummers van de sneeuw. In 2011 trouwde hij met de Russische snowboardster Alena Zaverzina (in Sotsji brons) en koos hij voor Moskou als woonplaats en de Russische nationaliteit.

Binnen het door oligarchen rijkelijk met roebels besprenkelde topsportprogramma kreeg hij alle mogelijkheden om zich optimaal als sporter te ontwikkelen. En als bonus 250.000 dollar plus de persoonlijke felicitaties van Poetin voor zijn kunststukken in Sotsji.

Zelfs het goud in de twee- en viermansbob was niet geheel zuiver Russisch op de graat. De armworstelaar Alexey Voevoda werd in de Oekraïne geboren. Net als Vladimir Grigorev, die goud en zilver in shorttrack won.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden