Russisch konvooi op eigen houtje naar Oekraïne

Een vrouw loopt langs een vernield huis in Donetsk, Oekraïne. Een Russisch konvooi is onderweg, maar of ze haar zullen helpen? Beeld afp
Een vrouw loopt langs een vernield huis in Donetsk, Oekraïne. Een Russisch konvooi is onderweg, maar of ze haar zullen helpen?Beeld afp

UPDATE - Een Russisch konvooi van zo'n 280 trucks met humanitaire hulpgoederen is vanuit Rusland vertrokken richting Oost-Oekraïne. Met welk doel?, vraagt de internationale gemeenschap zich af.

Redactie internet

Het konvooi is vanmorgen vertrokken vanuit Moskou en wordt binnen enkele dagen verwacht op locatie. Volgens de website Russia Today vervoeren de trucks voedsel, geneesmiddelen en drinkwater. Er zou 400 ton graan, 100 ton suiker, 62 ton babyvoeding, 12.000 slaapzakken en 69 generatoren aan boord zijn.

Het bericht over het Russische konvooi komt een dag nadat besloten werd een internationale humanitaire missie naar Oost-Oekraïne te sturen. Die missie, bedoeld om meer dan duizend mensen zonder water en elektriciteit in steden als Loehansk en Donetsk te helpen, zou onder leiding staan van het Rode Kruis en worden gesteund door de EU en de VS. Rusland gaf gisteren al aan ook een eigen hulpmissie te willen sturen, tot ergernis van de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. "Er komt geen militaire interventie door Rusland onder het mom van humanitaire hulp", waarschuwde hij.

Afspraken met Oekraïne
Van die woorden trokken de Russen zich niets aan. "Er zijn afspraken gemaakt met Oekraïne", verdedigde de Russische presidentswoordvoerder Dmitri Peskov de missie. Bovendien zou de missie worden uitgevoerd door burgers en niet met behulp van het Russische leger. Volgens regionale autoriteiten in Moskou zijn de hulpgoederen 'verzameld door inwoners van Moskou en de regio rondom de hoofdstad'.

Oekraïne zal het konvooi aan de grens weigeren. Dat zegt Andriy Lysenko, woordvoerder van het Oekraïense leger. "Dit konvooi wordt niet erkend door het Rode Kruis", legt hij uit. Het Rode Kruis zegt inderdaad geen enkele informatie te hebben over het Russische konvooi en zeker geen afspraken te hebben gemaakt. Wel is bekend dat leden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) het konvooi gaan begeleiden zodra het Oekraïne binnenrijdt.

Dekmantel
Al met al is de actie van Rusland in nevelen gehuld. Dat roept de verdenking op dat de Russen de missie gebruiken als dekmantel om het door rebellen gecontroleerde gebied te betreden. Volgens de Franse minister van buitenlandse zaken bestaat de kans dat de Russen 'zich in de buurt van Loehansk en Donetsk installeren en ons voor een voldongen feit stellen'. Hij vindt het konvooi alleen gerechtvaardigd als het Rode Kruis het goedkeurt. In een telefoongesprek met de Oekraïense president Porosjenko noemde president Obama elke interventie door Rusland 'onacceptabel'.

Rusland heeft inmiddels een troepenmacht van 45.000 man verzameld langs de Oekraïens-Russische grens. Dit heeft een woordvoerder van het Oekraïense regeringsleger maandag gezegd. De NAVO noemde recent geen aantallen, maar sprak wel over een 'hoge waarschijnlijkheid' dat het Kremlin militair ingrijpt in Oost-Oekraïne. Het bondgenootschap waarschuwt tevens dat de humanitaire actie als dekmantel zou kunnen dienen voor een Russische invasie.

Humanitaire corridors
De autoriteiten in Kiev hebben burgers in Donetsk en Loehansk inmiddels geadviseerd de steden te verlaten. Volgens de autoriteiten zijn er humanitaire corridors geopend voor burgers die willen vluchten, maar dat lijkt een valse toezegging. Bij het laatste functionerende streekbusstation Joesjni staan lange wachtrijen van gezinnen met kleine kinderen. Naar verluidt moeten kaartjes vele dagen van tevoren worden gekocht.

Bij het treinstation wachten mensen op speciale treinen die de regering in Kiev heeft beloofd, maar die niet zijn gekomen. Daarnaast zijn er mensen die niet weten waar naartoe zij moeten vluchten omdat zij niemand kennen buiten Donetsk. Ondanks de risico's kiezen ze er daarom voor in de stad te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden