Russisch-joodse kunst uit Stalintijd in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Werk van schilders als El Lissitzky en Isaak Brodsky zal voor het eerst in Nederland te zien zijn tijdens een tentoonstelling in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

De schilderijen maken deel uit van de tentoonstelling Moderne meesterwerken uit Moskou, die in oktober wordt geopend. De expositie schetst het verhaal van de opkomst en ondergang van joodse kunstenaars in de Sovjet-Unie ten tijde van Stalin. Accent ligt op werk uit de periode 1910-1940; het merendeel is nooit eerder in Nederland geëxposeerd.

De expositie presenteert Russisch-joodse kunst in ruime diversiteit: van de kubistische portretten van Robert Falk en het suprematisme van Ilja Tsjasjnik tot het socialistisch realisme van Jevgeni Katsman en het non-conformistische, verboden oeuvre van Solomon Nikritin. De kunstwerken zijn afkomstig uit de collecties van de Tretjakov Galerij en het Bachroesjin Theatermuseum in Moskou.

Voortrekkersrol

Joodse kunstenaars als Lissitzky speelden vanaf 1910 een voortrekkersrol in de vernieuwing van de kunst. In de loop van de jaren twintig werd die renaissance de kop ingedrukt. De vrijheid van kunstenaars in stijl en keuze van onderwerpen ondervond grote beperkingen; opvoeding van het volk stond hoog in het vaandel van de overheid en het socialistisch realisme was de norm. Toch slaagden kunstenaars er - openlijk of in het geheim - in binnen het socialistisch realisme een eigen stijl te ontwikkelen.

De tentoonstelling loopt van 19 oktober tot en met 10 februari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden