Update

Russisch hulpkonvooi stokt, maar pantserwagens rijden Oekraïne in

Het Russische konvooi is op weg naar de regio Loehansk. Beeld epa
Het Russische konvooi is op weg naar de regio Loehansk.Beeld epa

De ruim 260 Russische trucks staan nog altijd in de bruine velden net buiten Kamensk-Shakhtinsky, aan de grens met Oekraïne. Ze staan daar te wachten op controle door de Oekraïense douane. Twintig kilometer verderop stak gisteravond een colonne Russische pantserwagens de Oekraïense grens over.

Redactie internet

Terwijl het rond het kampement van het hulpkonvooi rustig is, zien journalisten Roland Oliphant (The Telegraph) en Shaun Walker (The Guardian) enkelen kilometers westelijker hoe een colonne van drieëntwintig Russische pantserwagens en ondersteuningsvoertuigen in de schemering de grens over steekt. Door een gat in het prikkeldraad rijden ze recht Oekraïne in.

De beide journalisten waren in de buurt en volgden het konvooi met de Russische hulp toen ze de colonne ontdekten. De pantserwagens hadden volgens hen geen markeringen van het Russische leger, maar de ondersteuningsvoertuigen droegen Russische kentekens.

Hoewel het nog niet de directe invasie is die wordt gevreesd, is het wel tastbaar bewijs dat het Russische leger actief is op Oekraïens grondgebied. De NAVO bevestigde bij monde van NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen dat de colonne de grens is overgestoken. De Russische veiligheidsdienst FSB ontkent dat Russische troepen de grens zijn overgestoken, meldt Bloomberg.

Het deel van de grens waar de colonne overstak, bij het Russische plaatsje Donetsk -niet te verwarren met de Oekraïense stad Donetsk- is al maanden in handen van de pro-Russische separatisten.

Konvooi nog altijd bij grens
Het Russische hulpkonvooi trok gisteren tergend langzaam over de snelweg M4, in het Russisch-Oekraïense grensgebied. Vlak na Kamensk-Shakhtinsky sloegen ze af, de weg naar rebellenbolwerk Luhansk op. De trucks zijn al sinds woensdag onderweg en waren 's donderdagochtend vertrokken uit de Russische stad Voronezj.

De colonne stopte gisteravond bij Kamensk-Shakhtinsky, waar tenten en douches zijn opgezet voor de bestuurders en de begeleiders van de ongeveer 270 witgeschilderde legertrucks. De Britten Roland Oliphant (The Telegraph) en Shaun Walker (Guardian) volgen samen met journalisten Courtney Weaver (Financial Times), Andrew Roth (New York Times) en Tom Barton (freelancer) het konvooi al sinds het vertrok vanuit Voronezj. Via Twitter houden de journalisten de wereld op de hoogte van de reis. Ze vertellen onder andere over de 'vrijwillige' bestuurders die met ontbloot bovenlichaam achter het stuur zitten en de begeleidende helikopters. Courtney Weaver meldde via Twitter dat een groot deel van de trucks maar voor de helft is beladen.

Douane
Het lijkt erop dat de colonne de komende uren nog niet in beweging zal komen, al is het vanaf Kamensk-Shakhtinsky nog maar honderd kilometer naar het belegerde Luhansk. Oekraïense grensbewakers en douanebeambten moeten eerst de lading inspecteren, op Russisch grondgebied. Rond drie uur Nederlandse tijd kwamen 58 Oekraïense grenswachten aan bij de grens met Rusland, vergezeld van vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het Rode Kruis. Volgens journalist Tom Barton onderhandelen ze met de Russen over toegang tot de vrachtwagens.

Volgens Laurent Corbaz, het hoofd van het Internationale Rode Kruis voor operaties in Europa en Centraal-Azië, zullen de Russische begeleiders bij binnenkomst in Oekraïene worden vervangen door medewerkers van het Rode Kruis. Ook de OVSE zal het transport begeleiden. Wanneer de colonne in beweging komt is nog niet duidelijk.

Ingrijpen
De Oekraïense regering is bereid om meewerking te verlenen aan het transport, maar wil niet dat de trucks zonder grondige ladingcontrole het land binnenkomen. De hulpmissie is nauwelijks afgestemd met het Internationale Rode Kruis en Kiev ziet het konvooi als verdere Russische bemoeienis met het conflict in Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin ontkende woensdag dat de hulpmissie niet is afgestemd met het Rode Kruis. Volgens het Internationale Rode Kruis was er donderdag overleg met Kiev en Moskou. Vertegenwoordigers van het Rode Kruis arriveerden pas gisteravond bij het konvooi.

Andrej Lysenko van de Oekraïense Veiligheidsraad waarschuwde Rusland alvast. Als een inspectie van het konvooi niet wordt toegestaan zal Oekraïne niet anders kunnen dan ingrijpen. "Het konvooi wordt dan tegengehouden met alle troepen die beschikbaar zijn", aldus Lysenko.

Eigen konvooi
De Oekraïense autoriteiten besloten vandaag zelf een humanitair konvooi met hulpgoederen naar het oosten van Oekraïne te sturen. Minister van infrastructuur Maksim Boerbak zei dat het in totaal om 75 trucks gaat. Aan boord zou zo'n achthonderd ton aan hulpgoederen zijn, waaronder graan, suiker en ingeblikt eten.

De noodhulp is bedoeld voor Loehansk, de hoofdstad van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Loehansk. De stad kampt met tekorten aan elektriciteit, water en levensmiddelen.

Poetin: conflict moet stoppen
Tijdens zijn bezoek aan de Krim heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat Rusland zijn uiterste best zal doen om het bloedvergieten in Oekraïne te stoppen. "We zullen alles doen wat in onze macht ligt om dit conflict zo snel mogelijk te beëindigen", aldus Poetin in Jalta. "We volgen nauwgezet wat er gebeurt en stellen vragen aan het Oekraïense leiderschap en aan de wereldgemeenschap", zei de Russische president.

Poetin zei verder dat de Russen zich moeten mobiliseren voor hun land, maar niet voor een conflict met de buitenwereld. "We moeten kalm, met waardigheid en effectief aan ons land werken, maar het niet afsluiten van de buitenwereld", aldus Poetin.

Twitter

Trouw zette de Twitterfeeds van de journalisten die met het konvooi meerijden op een rij.

Bezoekers van de Trouw-app klikken hier voor een werkende versie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden