Russi creeert kunstmatige bulten van hoog risico-gehalte

MERIBEL - De gezichten trokken wit weg, toen vorig jaar de top van het massief Le Roc de Fer werd bereikt. De deelneemsters aan de wereldbeker afdaling aanschouwden een opdracht die volstrekt onaanvaardbaar was. Ontwerper van het gedrocht in Meribel was Bernhard Russi, de man die bij de Winterspelen met de dag een groter doelwit wordt van kritiek.

ROB VELTHUIS

Het was destijds een van de weinige keren dat de acrobaten van het skicircus collectief in opstand kwamen tegen de hen aangeboden gevaren. De Internationale skifederatie had oogluikend toegestaan dat een hellings-percentage was ingebouwd dat twintig procent hoger lag dan de voorgeschreven grens. Bovendien bleken de kunstmatig aangebrachte springplatformen van een hoog risico-gehalte. Onder druk van de coaches werd tijdens de betreffende training voor de generale repetitie op de Spelen de skilift ook voor de terugweg gebruikt. Pas nadat de besneeuwde route naar beneden in aller ijl drastisch was aangepast, vond de wedstrijd voor de wereldbeker doorgang.

Met bulldozers werd dit jaar geschaafd aan de linke bult, maar het computerprogramma waarmee Russi zijn spectaculaire creaties pleegt te ontwerpen, bleek niet toereikend om het de deelneemster aan de combinatie (klassement over een afdaling en twee slaloms) woensdag en gisteren naar de zin te maken. Nu al staat vast dat de vrouwen-afdaling van morgen omstreden is, zoals ook het door Russi ontworpen koningsnummer voor mannen dat afgelopen zondag was.

Dilemma

Het door en door sfeerloze evenement in Albertville en omliggende bergdorpen had voor met name de afdalers een uitgelezen gelegenheid kunnen zijn om voor eens en altijd een einde te maken aan het gesol dat zij in meerderheid gelaten ondergaan. Natuurlijk, zij staan voor een moeilijk dilemma. De druk van het presteren is groot, willen zij hun eenzijdig opgestelde contracten met fabrikanten verzilveren. Met voorzichtigheid (of weggestoken angst) valt niets te verdienen, maar met blessures houden de zakelijke overeenkomsten geen rekening. Daarvoor liggen er de invaliditeitsverzekeringen, die de waaghalzen overigens gaarne verbeterd zouden zien. Wie niet preventief wil werken, moet zich voor na de ramp veiligstellen.

De woensdag voor de combinatie afgewerkte afdaling eiste letterlijk slachtoffers. De 15-jarige voor-skister Arijana Boras raakte bij haar val buiten bewustzijn en brak een tand; de Amerikaanse kampioene Wendy Fisher brak na een vrije vlucht op de tweede schans een duim en beschadigde beide knien. Vele anderen tuimelden min of meer ongedeerd in de stemmig oranje gekleurde vangnetten.

De Oostenrijkse favoriete Sabine Ginther was de eerste die al in de training de gevaarlijke tweede sprong verkeerd beoordeelde. Met gebroken lendewervels werd ze overgevlogen naar een ziekenhuis in Innsbruck. Zelfs de uiteindelijke Olympische kampioene Petra Kronberger zei door de crash van haar landgenote tijdelijk uit het veld te zijn geslagen, zonder daar overigens consequenties aan te verbinden. "Het was moeilijk me op de afdaling te concentreren. Je denkt aan blessures. Maar in al die jaren dat ik ski, heb ik veel slechte dingen gezien en ik ben er aan gewend geraakt. In principe vind ik springen niet erg, maar deze sprongen waren relatief ver om er zonder angst op af te gaan. Maar daar moet je niet te lang over nadenken. Wat gebeurd is moet je voor de race zo goed mogelijk wegsteken" .

De wereldkampioene op de afdaling is favoriete voor medailles op alle ski-onderdelen in Meribel, maar ze overweegt de reuze-slalom te schrappen om niet te zeer overbelast te raken. "Toen ik vorig jaar in Saalbach meteen goud won, waren de prognoses ook dat ik op alle onderdelen kon winnen. Maar ik ben geen ubermensch. Alles kan zeer snel in je tegendeel omslaan. Vorig jaar is er na mijn titel te veel druk van me afgevallen, waardoor ik erna slecht presteerde. Ik hoop daarvan te hebben geleerd" .

In Frankrijk heeft niemand de zaken in eigen hand. Reeds te veel favorieten zijn gesneuveld in een ski-programma dat nog maar nauwelijks op gang is gekomen. Want die combinatie's zijn voor de kenners wel aardig om te bepalen wie de uiteenlopende ski-kwaliteiten het best kan combineren, voor het publiek is de formule moeilijk te volgen. De winnaar wordt bepaald via een puntensysteem, waarbij als vuistregel kan worden genomen dat een seconde in de afdaling gelijk staat met 1.2 seconden in de twee slaloms, hetgeen de ontwijkers van poortjes bevoordeeld.

Met name bij de mannen was de combinatie voornamelijk een strijd tussen de middelmatigen, daar degenen die werkelijk op het scherpshvan de snede naar beneden kwamen, werden gestraft door de falende organisatie. Het weer is voor skien al beneden de maat, de preparatie van de pistes was abominabel. De Oostenrijkse vedette Hubert Strolz zei nimmer op zo'n slechte slalom-piste te hebben geskied; de Duitser Markus Wasmeier nam het woord catastrofe in de mond. Een dag voor de slalom werden voetgangers en skiende toeristen nog op de Olympisch gewijde grond toegelaten. Vervolgens werd het programma de volgende dag eerst opgeschoven, toen startte de wedstrijd te laat en zorgden onderbrekingen voor te grote verschillen in omstandigheden. De eerste skiers waren al onderweg, toen men nog bezig was de verse sneeuw van de oude laag te verwijderen.

Vulling

De gang van zaken in Albertville is een mooie aanleiding te overwegen de combinatie maar weer als Olympisch onderdeel te schrappen. Zij dient voornamelijk als vulling van televisie-minuten en als decor voor reclamewerving. In 1988 werd het allround-klassement aan het programma toegevoegd omdat het IOC onder druk van sponsors en televisie de Olympische Winterspelen tot zestien dagen heeft opgerekt. Dan moet je toch wat bieden. Om een enigszins gevuld pakket te kunnen blijven bieden, zullen in de toekomst in tegenstelling tot de Zomerspelen daarom eerder sporten worden toegevoegd dan afgevoerd. Bescheiden disciplines als rodelen, bobsleeen, ski-springen en schaatsen kunnen zich dus veilig voelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden