Russen zien toch af van olieterminal in Rotterdam

Havenbedrijf moet op zoek naar nieuwe huurder voor laatste stukje vrije grond. 'Westerse sancties spelen geen rol.'

Van uitstel komt afstel voor de Russische Summa Group. De grote olieterminal die Shtandart TT, een dochter van Summa, in het Rotterdamse havengebied wilde bouwen, komt er niet. Het Havenbedrijf Rotterdam is op zoek naar een nieuwe huurder voor het terrein.

In 2011 sloten Shtandart TT en het Havenbedrijf in aanwezigheid van premier Mark Rutte en de Russische president Dmitri Medvedev een contract voor de bouw van de grote Tank Terminal in de Europoort. De Russische opslagtanks zouden een van de laatste stukjes vrije grond in dat havengebied bezetten. Ze zouden uniek zijn in hun soort; er wordt ruwe olie in opgeslagen. Nu vloeit die ruwe olie vooral de haven in voor raffinaderijen, er is geen plek waar de vloeistof kan worden opgeslagen en verhandeld.

Voor de Rotterdamse haven had de bouw van de terminal een flinke toename in de opslagcapaciteit van olie betekend. Nu is die nog 170 miljoen ton, de Shtandart-terminal zou daar 30 miljoen ton aan toevoegen. Het Havenbedrijf verwachtte tot 2030 ruim 700 miljoen euro te verdienen aan de terminal.

In 2013 droeg de havenbeheerder het terrein bouwrijp over aan het Russische oliebedrijf. Toen terminalbedrijf VTTI in 2014 uit het project stapte, namen de twijfels over de haalbaarheid al toe. Ook problemen met de milieuvergunningen leken roet in het eten te gooien, maar sinds dit jaar zijn die allemaal rond.

Omdat de eerste spade nooit de grond in ging, bleef het de vraag of de terminal er zou komen. Die onzekerheid werd versterkt door de sinds vorig jaar verslechterde verhoudingen tussen Europa en Rusland. Een woordvoerder van de Summa Group wijt het niet doorgaan van de bouw aan het 'macro-economische klimaat'. Meer zegt hij er niet over.

Het Havenbedrijf is ervan overtuigd dat het een nieuwe huurder voor de grond kan vinden. Volgens de havenbeheerder, die vandaag zijn halfjaarcijfers bekendmaakt, is overslag van minerale olieproducten in het afgelopen half jaar met 25 procent toegenomen. Bovendien komt de laatste tien jaar 30 procent van de aangevoerde ruwe olie in Rotterdam uit Rusland.

Een havenwoordvoerder denkt dan ook niet dat de slechtere verhoudingen tussen Nederland en Rusland hebben bijgedragen aan de beslissing. "Hooguit psychologisch. De sancties spelen voor de hoeveelheid olie die hierheen komt geen rol."

Volgens de zegsman droeg toenmalig president Medvedev het private bedrijfsleven een warm hart toe en is zijn opvolger Poetin meer van de staatsbedrijven. "Sinds Poetin weer aan de macht is, zie je een machtsverschuiving in Rusland. Dat kan een rol gespeeld hebben."

Daarbij was een 'marktplaats' voor ruwe olie in de vorm van opslagtanks nieuw voor Rotterdam. Het toevoegen van zo'n nieuw concept aan de haveninfrastructuur brengt meer risico's met zich mee dan een nieuwe aanlegsteiger of terminal voor ijzererts. "Blijkbaar is het Summa niet gelukt om olieleveranciers vast te leggen op levering voor Rotterdam en om financiers te vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden