Russen verwachten Poetin-beleid van Medvedev

(Novum/Ap) - Nu de Russen Dmitri Medvedev hebben gekozen als opvolger van de populaire president Vladimir Poetin, verwachten ze van hem dat hij net als Poetin aan het buitenland zal tonen dat met Rusland niet te spotten valt en in eigen land desnoods de knoet zal gebruiken om sociale rust te garanderen.

De kiescommissie maakte maandag bekend dat de 42-jarige Medvedev met vrijwel alle stemmen geteld 70,2 procent heeft gehaald. Niet iedereen accepteert de uitslag. Twee van Medvedevs mededingers dreigen naar de rechter te stappen vanwege door hen geconstateerde onregelmatigheden. En de liberale oppositiegroep van voormalig wereldkampioen schaken Garri Kasparov, die als kandidaat werd geweerd, is van plan maandag in verschillende steden te demonstreren. Voor de verkiezingen werden dergelijke protesten door de politie uiteengeslagen en bij het plein waar de mars in Moskou zou beginnen stonden maandagochtend vroeg al politiewagens met agenten klaar.

De kleine groep waarnemers die de Raad van Europa naar de verkiezingen had gestuurd herhaalde maandag kritiek over het buitensluiten van de oppositie, maar zei niet te tornen aan de uitslag, omdat die volgens haar ondanks alles de wil van de bevolking weerspiegelt.

Medvedev had bij de verkiezingen drie mededingers, die kennelijk als zodanig werden toegelaten omdat ze de macht van het Kremlin nooit echt aantasten. Maar dat weerhield de communist Gennadi Zjoeganov en de ultranationalist Vladimir Zjirinovski, die respectievelijk 18 en 9 procent van de stemmen haalden, er niet van te dreigen naar de rechter te stappen om onregelmatigheden aan de kaak te stellen.

De onafhankelijke Russische waarnemersgroep Golos zei maandag dat zij een gestage stroom klachten binnenkreeg over onregelmatigheden, waaronder opzichtige pogingen kiezers te beïnvloeden en om te kopen.

Medvedev wordt vrijdag beëdigd en zal Poetin dan tot premier benoemen. De grote vraag wordt dan wie er eigenlijk gaat regeren. Toen Medvedev maandag op een persconferentie de vraag kreeg voorgelegd wie over het buitenlands beleid zal gaan, hij of de premier, antwoordde hij: "Volgens de grondwet bepaalt de president het buitenlands beleid".

Medvedev heeft zich tegenover het buitenland gepresenteerd als een voorstander van liberale economie en een meer op het westen georiënteerd politicus dan Poetin. Maar hij hielp braaf mee toen Poetin bijna alle politieke macht en de zeggenschap over de energiebronnen van het land bij het Kremlin legde. De meeste Russen verwachten dat hij in elk geval de eerste maanden niet van Poetins beleid zal afwijken.

Medvedev gaf dat zelf ook aan toen hij zondagavond met de president op het Rode Plein verscheen. "We zullen de stabiliteit verhogen, de levensstandaard verbeteren en verder gaan op het pad dat we hebben gekozen", zei hij. "We zullen in staat zijn de koers van president Poetin voort te zetten."

Poetin zal als premier formeel minder macht hebben dan Medvedev. Of hij Medvedev na verloop van tijd de ruimte laat blijkt wellicht als in juli de G-8 bijeenkomt. Als Poetin daarheen gaat, kan dat betekenen dat hij zijn macht niet echt heeft opgegeven. Sommige regeringsfunctionarissen die Medvedev persoonlijk kennen zeggen echter dat hij niet zo meegaand is als hij eruit ziet en nog voor verrassingen kan zorgen als hij eenmaal is beëdigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden