'Russen ook actief op grondgebied Oekraïne'
Rusland heeft 45.000 man samengetrokken bij de grens met Oekraïne. Die worden ondersteund door 160 tanks, 1.360 pantservoertuigen, 390 artilleriesystemen, bijna 150 raketsystemen, 192 gevechtsvliegtuigen en 137 aanvalshelikopters. Dit heeft een woordvoerder van het Oekraïense regeringsleger vandaag gezegd. Volgens commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp zijn de Russische troepen niet alleen actief aan de Russische kant van de grens met Oekraïne, maar ook op Oekraïens territorium.
De NAVO repte vorige week over 20.000 Russen aan de grens. NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen sprak maandag over een 'hoge waarschijnlijkheid' dat het Kremlin militair ingrijpt in Oost-Oekraïne. In een telefoongesprek met de Oekraïense president Porosjenko noemde president Obama elke interventie door Rusland 'onacceptabel'.
De afgelopen dagen probeerden de autoriteiten in Kiev naar eigen zeggen op diplomatieke wijze te voorkomen dat Rusland, onder het mom van een humanitaire missie, een grondoffensief zou lanceren om de rebellen te beschermen.
Rusland actief op grondgebied Oekraïne
Russische troepen zijn overigens niet alleen actief aan de Russische kant van de grens met Oekraïne, maar ook op Oekraïens territorium. In het gebied dat door de Russische separatisten wordt gecontroleerd is Russische artillerie is ingezet, zei de commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag in een briefing in de Tweede Kamer. Hij vergeleek de ontplooiing van Russische eenheden op Russisch grondgebied met de activiteiten voorafgaand aan de Russische annexatie van de Krim. 'Het verschil is dat ze nu echt ontplooid zijn, dus in feite zijn ze al een stap verder gegaan.'
Middendorp sprak over een actieve en openlijke ondersteuning van de separatisten door het Russische leger, dat bezig is 'dagelijks de grenzen op te rekken'.
De VS en de EU beschuldigen Rusland al langer van actieve deelname aan het conflict in Oost-Oekraïne. Moskou heeft dit tot nu toe echter altijd ontkend. De separatistische leiders spreken van 'Russische vrijwilligers'.
Vandaag verklaarde Kiev in de laatste fase te zijn van het heroveren van Donetsk. De slag om de door rebellen bestuurde stad zou wel eens een keerpunt kunnen zijn in het conflict, dat nu lijkt uit te monden in de grootste confrontatie tussen Rusland en het Westen sinds de Koude Oorlog.
Tegenaanval
De pro-Russische rebellen in Donetsk laten het er vooralsnog niet bij zitten en plannen de komende twee à drie dagen een grote tegenaanval. Dit zei de nieuwe leider van de zelfgeproclameerde 'Volksrepubliek Donetsk', Aleksandr Zachartsjenko, vandaag tegen journalisten. Hij weigerde nadere bijzonderheden te noemen.
Als de tegenaanval niet lukt en het regeringsleger de stad probeert te heroveren, zullen de rebellen zich niet zonder slag of stoot overgeven. 'Wij zijn bereid om elke straat en om elk huis te vechten', aldus Zachartsjenko. Hij dreigde de Oekraïners met een 'nieuw Stalingrad'.
De Slag om Stalingrad (1942-1943), het huidige Volgograd, geldt als keerpunt van de Tweede Wereldoorlog. Het Duitse zesde leger van dictator Adolf Hitler werd er vrijwel volledig vernietigd door het Rode Leger van de Sovjet-Unie.
Ukraine troops surround Donetsk despite call for ceasefire http://t.co/8Df72yGAra via @WSJ
— Doug Dooling, Jr. (@DailyDiplomat) 6 september 2016