Russen maken zich op voor nieuw protest

In maart dit jaar vond in Moskou een demonstratie plaats tegen de Russische inname van de Krim.Beeld afp

De route is meer dan vertrouwd, de tweeëneenhalve kilometer door het centrum van Moskou, van het Poesjkinplein tot de Sacharovprospekt. De afgelopen jaren was het traject al vaker het toneel van massademonstraties tegen het bewind van president Vladimir Poetin. Morgen rekenen de organisatoren van een nieuwe Mars voor de Vrede op 50.000 deelnemers. Doel is te laten zien dat niet alle Russen de bemoeienis van hun land met buurland Oekraïne goedkeuren.

De laatste grote demonstratie in Moskou vond plaats op 15 maart, langs dezelfde route en onder dezelfde naam, en ook met tienduizenden deelnemers. Maar de context is sindsdien ingrijpend veranderd. Toen richtte het protest zich tegen de aanwezigheid van Russische militairen op de Krim, aan de vooravond van het inderhaast georganiseerde referendum over aansluiting van het schiereiland bij Rusland. Een echte oorlog leek toen nog vooral een boze droom.

In de maanden die volgden annexeerde Rusland de Krim en braken gevechten uit in het oosten van Oekraïne die inmiddels aan ten minste drieduizend mensen het leven hebben gekost. Onder hen honderden Russische militairen en ook de inzittenden van vlucht MH17.

Bedreigingen
Hoewel Moskou hardnekkig blijft ontkennen dat het Russische leger op enigerlei wijze is betrokken bij de strijd in het buurland, stapelen de bewijzen daarvoor zich op in de vorm van ooggetuigenverslagen, achtergelaten legervoertuigen en projectielen, satellietfoto's, documenten, gevangengenomen Russische militairen en de meestal heimelijke begrafenissen in diverse regio's van in Oekraïne gesneuvelde Russische manschappen. Journalisten en oppositieleden die dit in Rusland proberen te onderzoeken zijn bedreigd of gemolesteerd.

De meeste Russen krijgen daar weinig van mee. Het beleid van het Kremlin heeft nog altijd de steun van de overgrote meerderheid van de bevolking. Zelfs al zou de onvrede daarover groeien, dan nog is de bereidheid om in actie te komen tot een minimum gedaald. Volgens een peiling is niet meer dan zeven procent van de Russen bereid met politieke leuzen de straat op te gaan. "Het doel van de Russische leiders was met de oorlog gevoelens van hysterisch patriottisme in Rusland aan te wakkeren en daarin zijn ze geslaagd", constateerde journalist Sergej Parchomenko gisteravond op de radiozender Echo Moskvy. "Daartegen is de mars van zondag gericht."

Vijfde kolonne
De tv zenders - voor meer dan 80 procent van de Russen de primaire informatiebron - houden zich aan de officiële lezing en hebben tot dusverre hooguit een enkele begrafenis laten zien van Russen die als 'vrijwilliger' naar Oekraïne afreisden om te vechten tegen de troepen van het 'fascistische' bewind uit Kiev. Critici van de Russische Oekraïnepolitiek worden steevast afgeschilderd als een vijfde kolonne, gefinancierd door Washington.

Tv-zender NTV deed gisteren verslag van een ontmoeting die de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Moskou had met vertegenwoordigers van de Russische oppositie, die NTV 'vrienden van de junta' noemt. Volgens de zender ging het daarbij om Amerikaanse financiële steun voor de Mars voor de Vrede. Gisteren verspreidden Russische media het bericht dat de Mars voor de Vrede niet zou doorgaan, volgens de organisatoren een doelbewuste poging de betoging te saboteren.

'Samen met mensen die immuun zijn voor idiotie'

Lev Roebinsjtejn, dichter en schrijver: "Ik ga naar de Mars voor de Vrede. Om in de straten van mijn eigen stad in het gezelschap te verkeren van mensen die nog niet hun gezonde verstand hebben verloren, die immuun zijn gebleven voor de totale leugen en de totale idiotie, die net als ik begrijpen dat vrede een noodzakelijke voorwaarde is voor ontwikkeling, voor creativiteit, voor individuele vrijheid. Vrede is leven. En oorlog is dood en verwoesting, inclusief de verwoesting van je eigen persoonlijkheid. Ik ga in de hoop daar veel mensen te zien die zich niet kunnen en willen verzoenen met autoriteiten met die hun irrationele en daardoor extra gevaarlijke ambities ons land willen betrekken bij een oorlog."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden