Russen kunnen niet zonder voedselimport

Andere landen kunnen volumes Europees fruit en zuivel niet makkelijk compenseren

De Russische consument gaat de boycot van Europese landbouwproducten voelen, verwacht het Landbouw Economisch Instituut (LEI). "Ze kunnen niet zonder Europese import", zegt Siemen van Berkum van deze organisatie, onderdeel van de Wageningen Universiteit. "Als de Russen de boycot consequent doorvoeren krijgen zij problemen om alternatieven te vinden. In andere landen vind je niet de volumes die Europa produceert."

Van Berkum verwacht daarom dat Moskou zo nu en dan 'de sluis een beetje openzet', om schaarste in de winkel te vermijden. De import van groente haalt Rusland voor een kwart uit de Europese Unie, fruit komt voor een vijfde uit Europa en voor zuivel is Rusland nu nog voor zelfs een derde afhankelijk van Europese aanvoer.

Rusland maakte gisteren de lijst bekend van producten die niet meer mogen worden ingevoerd als antwoord op de sancties die de Europese Unie eerder instelde. Onder meer groente, fruit, zuivel en vlees worden geboycot. Bloemen en planten, de grootste exportsectoren, vallen vooralsnog niet onder de Russische sancties. De boycot van agrarische producten treft behalve de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen.

Ook de luchtvaart wordt mogelijk getroffen. De Russische premier Medvedev zei dat Moskou overweegt om buitenlandse luchtvaartmaatschappijen te verbieden over een deel van het Russische luchtruim te vliegen.

Nederland exporteert jaarlijks voor 7 miljard euro naar Rusland, daarvan is 1 miljard afkomstig uit de landbouw. Op de totale export is Rusland een relatief kleine markt. Zo gaat er jaarlijks voor 7,7 miljard euro aan zuivel over de grens waarvan 300 miljoen naar Rusland. Een extra probleem voor de sector is dat er overaanbod ontstaat op de Europese markt omdat ook andere grote aanbieders hun producten niet meer kwijt kunnen in Rusland. De prijzen gaan daardoor flink dalen. "Iedereen zit in hetzelfde schuitje", aldus Van Berkum.

Gert Mulder van de organisatie van telers en handelaren, zegt dat de gevolgen van de boycot 'ongekend' zullen zijn. "Van de honderd exporteurs worden er tien zwaar getroffen. De boycot gaat een jaar duren." Mulder, en ook LTO Nederland, vindt dat de overheid de sector moet helpen. "Zo'n 300 vrachtwagens met groente en fruit uit Nederland zijn al bij de Russische grens tegengehouden." Veel chauffeurs krijgen de opdracht de lading op de terugweg ergens te verkopen.

Van Berkum van het LEI vindt praten over schadevergoeding voor de landbouwsector voorbarig. "We weten nog niks over het effect. Maar de sancties van de EU hebben een politiek motief en dit antwoord ook. De telers treft geen blaam. Dan vind ik het principe van compensatie gerechtvaardigd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden