'Russen infecteerden International Space Station via USB-stick met malware'

Het International Space Station (ISS)Beeld afp

Russische astronauten hebben computersystemen in het International Space Station (ISS) via een USB-stick besmet met kwaadaardige software. Dat heeft beveiligingsexpert Eugene Kaspersky, het hoofd van computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab, gezegd tijdens een presentatie bij de Press Club in Australië.

Volgens Kaspersky zijn er van tijd tot tijd grote virusuitbraken in de systemen van het ISS. De besmetting zou hebben plaatsgevonden in de zogenoemde scada-beheersystemen, die gevoelig zijn voor dergelijke infecties. Op verdere details ging Kaspersky niet in. Wanneer de besmetting precies heeft plaatsgevonden en hoe groot de gevolgen waren voor het ruimtestation vertelde hij niet.

Ook is niet duidelijk of de Russen met opzet hebben gehandeld. Onlangs was in het nieuws dat Rusland met behulp van besmette USB-sticks zou hebben geprobeerd om andere landen van de G20 te bespioneren na een top in Sint-Petersburg. De sticks met toeristische informatie werden als geschenk aan de wereldleiders meegegeven, maar bleken na een test vermoedelijk te zijn geïnfecteerd met kwaadaardige software die spionage mogelijk zou maken.

'Stuxnet in Russische nucleaire installatie'
Kaspersky zei tijdens de presentatie verder dat een Russische nucleaire installatie besmet is geweest met Stuxnet. Dat is zeer geavanceerde malware (kwaadaardige software) die vermoedelijk is gecreëerd door de Verenigde Staten en Israël om het Iraanse kernwapenprogramma te ontregelen. Een werknemer van een niet nader benoemde Russische nucleaire installatie zou Kaspersky hebben verteld dat het controlenetwerk van de installatie door Stuxnet zou zijn besmet. Dit terwijl het netwerk niet met internet verbonden was.

Ook hier ging Kaspersky echter niet in op de details. Het is onduidelijk wat de gevolgen van de besmetting voor de Russische nucleaire installatie zouden zijn geweest.

De oprichter van Kaspersky Lab trekt de wereld over om lezingen te geven over internetbeveiliging. Eerder waarschuwde hij al dat de toekomst van het internet in gevaar zou komen door de toenemende ruzie tussen verschillende landen over spionagepraktijken.

Eugene KasperskyBeeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden