Russen geven openheid: geheim gas was opiaat

MOSKOU - Onder internationale druk hebben de Russische autoriteiten openheid van zaken gegeven over het bedwelmende, en voor zeker 117 gijzelaars dodelijke gas dat is gebruikt bij het beëindigen van de Tsjetsjeense gijzelingsactie in Moskou.

De Russische minister voor gezondheid Joeri Sjevtsjenko verklaarde gisteren dat het gaat om gas dat is gebaseerd op fentanyl, een opiaat dat voor narcoses wordt gebruikt.

Sjevtsjenko sprak tegen dat er verboden chemische middelen zijn ingezet die vallen onder internationale verdragen. Volgens de minister was het gas op zichzelf niet dodelijk, maar leidde de slechte conditie van de gijzelaars ertoe dat zeker 117 mensen overleden. De gijzelaars waren uitgedroogd, hongerig, stonden onder grote spanning, en in de theaterzaal van de gijzeling was een gebrek aan frisse lucht.

Onder meer de Verenigde Staten, Nederland en de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag hadden om opheldering gevraagd. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Alexander Vershbow, was zeer kritisch. Hij verklaarde dat mogelijk meer gijzelaars de bestorming van het theater hadden overleefd als er meteen duidelijkheid over de stof was geweest.

De Russische minister Sjevtsjenko stelde gisteren dat medische specialisten waren gewaarschuwd dat de bestorming van het theater eraan zat te komen, en dat duizenden doses tegengif tegen het gas klaarlagen.

Dat gaat lijnrecht in tegen de verklaringen van artsen zelf. Onder anderen het hoofd van de gezondheidsdienst van Moskou werd naar eigen zeggen pas gewaarschuwd enkele minuten voordat de eerste bedwelmde gijzelaars het theater werden uitgedragen.

De meeste doden vielen heel snel. Gisternacht overleden nog eens twee oud-gijzelaars. In ziekenhuizen liggen nog tientallen mensen met gezondheidsklachten, van wie een klein aantal in kritieke toestand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden