Russen drogen team Haldan genadeloos af

SOEST - De Nederlandse tafeltennismannen zijn aangewezen op degradatiewedstrijden. Het onervaren team werd zaterdag in de eerste kruiswedstrijd in de Europese eerste divisie tegen Rusland met 4-0 afgedroogd.

Onder leiding van voormalig international Paul Haldan werd in Soest niet één game gewonnen. De returnwedstrijd in Moskou is daarmee een formaliteit geworden. Nederland zal vervolgens tegen waarschijnlijk Slowakije moeten strijden voor klassebehoud.

Topsportmanager Ton van Happen was voor de interland nog redelijk optimistisch over de afloop, toen hij memoreerde aan het feit dat Paul Haldan voor het eerst als coach erbij was. En juist hij kon wel eens het nationale team, na driemaal een 4-0 nederlaag, aan de eerste overwinning helpen. Prachtige woorden, maar ook hij had moet weten dat de tafeltennismannen al voor aanvang van de wedstrijd tegen de Russen volstrekt kansloos waren. Dimitry Mazounov, Sergei Andrianov en Alexei Smirnov: het klinkt niet alleen beter, maar dit trio is in werkelijkheid ook vele malen beter dan De Cock, Kahn en De Boer.

Het was voor Paul Haldan geen pretje om tegen Rusland op de plaats van bondscoach Peter Engel te zitten. De Duitser was afwezig, omdat hij met Danny Heister en Trinko Keen in Hong Kong vertoefde. Daar deed het Nederlandse duo mee aan het prestigieuze Pro Tour-circuit. Haldan keek in feite de hele wedstrijd nors voor zich uit, want gebrek aan kwaliteit in zijn selectie zorgde voor een ongelijke strijd.

En de gedachte dat hij met Keen en Heister de wedstrijd wellicht had gewonnen, zorgde ook nog eens voor frustraties na afloop van het duel: “Het is frustrerend om zo te moeten spelen, als je weet dat je Keen en Heister in huis hebt”, aldus Haldan. “Maar de bond heeft bepaalde keuze's gemaakt en daar moet je je bij neerleggen. Daar komt bij dat de eerste divisie internationaal weinig aandacht krijgt, waardoor het eigenlijk een hele saaie competitie is.”

Saai werd het ook in Soest, waar de omstandigheden in het voordeel van de Russen werkten. De organisatie had de kachel vanwege het lawaai in de warmte-installatie maar uit gedaan, hetgeen 'siberische' temperaturen in de zaal opleverde.

De 18-jarige Jörg de Cock, Neerlands hoop in bange dagen, liet in het openingsduel tegen Smirnov prachtige slagenwisselingen zien, maar zoals zo vaak ging de talentrijke speler ook door zeer diepe dalen. Nadat hij de eerste game met 21-16 verloor, nam hij in de tweede game een 10-5 voorsprong. Vervolgens verspeelde de Veldhovenaar acht punten (!) op rij en dat is internationaal teveel van het goede. Smirnov zei hartelijk dank, liet de Cock nog even terugkomen, maar zegevierde uiteindelijk met 21-19. “Jörg heeft natuurlijk een goede hand van spelen, maar moet in een wedstrijd veel constanter en evenwichtiger worden. Hij moet nog veel arbeid verzetten, wil hij een goede speler worden”, concludeerde Haldan.

De Cock is wel een speler die in de nabije toekomst en wellicht al op de komende Europese kampioenschappen in Eindhoven de positie achter Keen en Heister moet bezetten. Daarvoor is de rest te zwak of mist het talent. Jonah Kahn is van goede wil, maar mist het vleugje talent om een bedreiging te vormen voor De Cock. Nu waren de maatstaven in Soest niet echt reëel, omdat Kahn in Mazounov veruit de sterkste Rus trof. Mazounov, nummer 26 op de wereldranglijst, verslikte zich in het begin nog een aantal keren in de service van Kahn, maar etaleerde vervolgens zijn prachtige slagenarsenaal. Vooral zijn backhand-topspin ballen vanuit de tweede lijn, lieten de tweehonderd toeschouwers meermalen in extase komen. Kahn kon daar logischerwijs niet veel tegenover zetten en verloor kansloos: 21-13 en 21-9.

Ook Michel de Boer mist net als Kahn talent en moet het hebben van zijn harde werken. Daar is niets mis mee, maar in het internationale veld tellen andere wetten. Andrianov speelde niet groots, was in Soest duidelijk de zwakste Rus, maar kwam tegen de Boer niet in moeilijkheden en won met 21-16 en 21-17. Haldan had al lang gezien dat er weinig eer viel te behalen en liet in het dubbel Jurgen Pastoors opdraven. Zijn debuut was van erg korte duur. Samen met De Cock werd hij met de cijfers 21-15 en 21-19 door het sterke Russische duo Smirnov en Gavrilov vernederd.

Paul Haldan keek na afloop mismoedig voor zich uit: “Ik baal er een beetje van dat ik te weinig invloed heb op het spel van de jongens. Daarvoor ontbreekt het ons aan kwaliteit en maak ik te weinig uren met ze. Natuurlijk heb ik goede tips, maar als de tegenstander zoveel sterker is dan hebben die ook weinig nut.”

De returnwedstrijd in Moskou wordt voor de bond een dure trip. Dat weet niet alleen Haldan, maar ook voorzitter van de topsportsectie binnen de NTTB, Cornelis Sluiter: “Zonde van de kosten. Ik denk dat we maar drie spelers naar Moskou sturen en geen vier. Dat scheelt weer een paar centen.” Het geeft wel aan hoe de situatie binnen de Nederlandse tafeltennisbond is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden