Russen blokkeren uniek natuurreservaat op Antarctica

De Sheldon gletsjer op Antarctica Beeld Reuters
De Sheldon gletsjer op AntarcticaBeeld Reuters

Het zou het grootste natuurreservaat ter wereld worden, maar Rusland stak daar een stokje voor. Zij willen blijven vissen in Antarctica en stemde daarom tegen het voorstel om een groot deel van de Zuidpool tot beschermd gebied te verklaren.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", reageert Richard Page van Greenpeace international. "Eén land dat de overtuiging en goede bedoelingen van alle anderen dwarsboomt."

"Op de Zuidpool leven nu nog machtige soorten: naast de pinguïns bijvoorbeeld zeehonden, kolossale inktvissen, roofdieren en uitzonderlijke vogelsoorten. Die zullen nu veel meer last hebben van de verzuring van de oceanen en de klimaatopwarming. Want we weten dat fauna en flora die ongemoeid worden gelaten beter herstellen. Steeds meer overbevissing verzwakt dit ongerepte ecosysteem in de confrontatie met de opwarming van de aarde."

Leden van de Commissie voor het Behoud van Antarctisch Zeeleven (CCAMLR) kwamen deze week voor een uitzonderlijke vergadering bijeen in het Duitse Bremerhaven. Naast de Europese Unie, bestaat deze commissie uit 24 landen. Besluiten moeten unaniem genomen worden.

De voorstellen om van Antarctica het grootste natuurreservaat ter wereld te maken kwamen van de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en de EU. De plannen voorzagen in een visverbod voor de Rosszee en zeeën in oostelijk Antarctica. Er zou dan een natuurreservaat van 3,2 miljoen vierkante kilometer ontstaan zijn. Uniek in de wereld.

Tijdens een reguliere vergadering van de CCAMLR in november vorig jaar liepen ook de Chinezen, Japanners en Zuid-Koreanen niet echt warm voor het visverbod. Volgens waarnemers waren deze landen nu wel geneigd om in te stemmen met de plannen.

De Russen vragen zich af of de CCAMLR wel bevoegd is om visverboden op te leggen. "Jazeker", zegt Steve Campbell van de Antarctic Ocean Alliance. "Niet alleen heeft de CCAMLR de juridische bevoegdheid, er is zelfs al een precedent. In 2009 is een groot natuurreservaat gecreëerd bij de zuidelijke Orkney eilanden."

De Russische delegatie heeft geen nadere verklaring gegeven. Vladimir Krever, actief voor het Wereld Natuur Fonds in Rusland, snapt echter wel dat de Russen tegen hebben gestemd. "Tijdens de vorige vergadering heeft de Russische delegatie een hele reeks vragen gesteld. Aangezien deze nog niet beantwoord zijn, is het logisch dat de Russen tegengestemd hebben. Één van de belangrijkste vragen gaat over het effect van het visverbod, dat alleen geldend is voor leden van de CCAMLR. Er zijn heel veel landen die vissen in de regio, maar geen lid zijn. Zij kunnen gewoon doorgaan met vissen."

In november liggen de voorstellen opnieuw op tafel tijdens een vergadering in het Australische Hobart. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de Russen dan anders zullen stemmen. De milieuactiviste Andrea Kavanagh zegt dat "de Russen gebruik willen maken van de Antarctische zomer, waarin ze zoveel kunnen vissen als ze willen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden