Russen begrijpen niets van nieuwe feestdag

(Novum/AP) - Sommigen vieren hem, anderen grijpen hem aan voor woedende protestacties, maar de meeste Russen begrijpen eenvoudigweg niets van de nieuwe feestdag op 4 november die hen door president Vladimir Poetin is opgelegd.

De Dag van de Eenheid van het Volk werd vorig jaar met een presidentieel decreet in het leven geroepen als vervanger van de Dag van Nationale Verzoening en Overeenstemming op 7 november. Die feestdag was ingesteld door de voorganger van Poetin, Boris Jeltsin, als vervanger van de sovjetfeestdag van de Grote Socialistische Oktoberrevolutie op dezelfde dag. (De revolutie vond plaats op 7 november 1917, maar volgens de Juliaanse kalender, die destijds in Rusland gold, was het die dag 25 oktober.)

Volgens Poetin is de nieuwe feestdag bedoeld om de verdrijving van de Poolse legers uit Moskou, in 1612, te vieren. "Het feit dat een unie van verschillende nationaliteiten en eenheden het resultaat is van die bevrijding, is vooral symbolisch en van belang voor onze multinationale eenheid", sprak de president raadselachtig nadat hij een krans had gelegd bij het monument op het Rode Plein van Minin en Pozjarski, de twee Russische helden die verantwoordelijk waren voor het ontzet van Moskou. "Zo lang wij deze eenheid in ons voelen, zal Rusland onoverwinnelijk zijn."

Maar uit reacties op straat en uit opiniepeilingen bleek de afgelopen dagen dat maar weinig Russen Poetin en zijn betekenis van de nieuwe feestdag hadden begrepen. Uit een onderzoek van het Levada Centrum bleek dat 51 procent van de Russen geen idee had wat er op 4 november in hun land wordt gevierd en dat slechts acht procent de exacte naam van de dag kende. Daarnaast kwam uit de peiling naar voren dat 63 procent van de Russen tegen het schrappen van 7 november als feestdag was.

Op straat in Moskou werd vrijdag zelfs het tegendeel van de 'multinationale eenheid' van Rusland gevierd: er vond een grote demonstratie plaats van neonazi's die schreeuwden dat het land gezuiverd moet worden van niet-Russische invloeden. Onder het motto 'De Russen Komen' hielden de ruim duizend ultranationalisten een mars door het centrum van de stad. "Ze komen naar ons land, ze eten het brood waarmee wij gevoed zouden moeten worden, ze doen hier niets dan rondhangen", zei een 18-jarige demonstrante zonder aan te geven wie 'ze' zijn. "Ze gedragen zich als ratten, we moeten ze eruit trappen en in hun eigen landen laten leven."

De xenofobie grijpt in Rusland snel om zich heen. De afgelopen jaren zijn zeker 59 mensen van buitenlandse of niet etnisch-Russische komaf om het leven gekomen bij aanvallen door neonazi's. Volgens mensenrechtengroepen kan het racistische geweld in Rusland alleen bestreden worden door een minder lakse houding van de politie en niet door een nieuwe nationale feestdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden