Rusnák velt het vonnis over PEC

FC Groningen lost Zwolle af als bekerhouder. 'Denneappel' is de eerste prijs in de clubhistorie.

PEC Zwolle 0 FC Groningen 2

Ze kwamen per bus, met de auto, ja zelfs per fiets en tractor werd de reis naar Rotterdam ondernomen. Provinciepower nam bezit van de Kuip tijdens de bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle. De uitgelaten fans zongen over dat ze met de trekker naar Madrid gingen en dat Zwollenaren altijd blijven zingen en gaan. Het aanstekelijke gekweel kwam de sfeer duidelijk ten goede, bleek geen garantie voor een bekerfinale van al te hoog niveau, maar niemand aan Groningen-zijde die daar na afloop om maalde. Twee treffers van Albert Rusnák waren voldoende voor de eerste prijs uit de historie van de club, een entreeticket voor de groepsfase van de Europa League en bijbehorende startpremie van 2,4 miljoen euro.

De 'Trots van het noorden' was de ploeg die het meeste recht had om de verzilverde denneappel, door Erwin Koeman uitgereikt aan aanvoeder Maikel Kieftenbeld, een jaar te mogen stallen. Op de beslissende momenten was de formatie van Erwin van de Looi doortastender en opereerde ze met meer overtuiging dan de opponent, die te weinig daad- en stootkracht aan de dag legde. Elf bekerduels op rij was Zwolle ongeslagen, nu kwam er een einde aan die imposante reeks. Dries Jans, beoogd trofee-uitreiker namens Zwolle, mocht zoon Ron enkel troosten.

Van een meeslepende finale was dit keer geen sprake. Opwindend waren enkel de openingsfases van de eerste en tweede helft. Binnen een minuut doken de Groningers al twee keer gevaarlijk voor PEC-doelman Warner Hahn op en vlak na rust was Gronings topschutter Michael de Leeuw dicht bij de openingstreffer. Nadat namens de bekerhouder Ryan Thomas een fikse plaagstoot had uitgedeeld, die eindigde op de vuisten van Sergio Padt, kregen beide ploegen een acute vorm van Kuipvrees. De druk van het niet-alledaagse podium, in combinatie met de angst voor een tegengoal, verlamde beide teams lange tijd en daar was de amusementswaarde niet bij gebaat. Die daalde naar een bedenkelijk niveau.

De herinnering aan de knotsgekke bekerfinale van het jaar ervoor, waarin PEC tot ieders verrassing landskampioen Ajax met 5-1 verpulverde, vervaagde snel. De eindstrijd leek te verstikken in nerveus en onhandig uitgevoerde acties, totdat Jarchinio Antonia binnen de lijnen kwam. De onbevangenheid van de voormalige Eagle, bij z'n entree daarom hatelijk toegezongen door de Zwolle-fans, vormde de sleutel tot Gronings succes. Op bijna identieke wijze zette hij twee keer Albert Rusnak vrij voor Hahn. Even beheerst schoof de Slowaak, in de winterstop overgekomen van Cambuur Leeuwarden, beide treffers achter de doelman van PEC, tot grote vreugde van de Groningse fans, die getuige het fanatiek gezongen 'Boeren, boeren' hun agrarische achtergrond niet verloochenden.

In het laatste kwartier kwam de voorsprong niet meer in gevaar, hoewel Zwolle - noodgedwongen - meer aandrong dan ervoor. Maar de bekerhouder miste gisteren de echte overtuiging om het een op papier vergelijkbare tegenstander als Groningen lastig te maken.

Enigszins verrassend was dat wel. Vooraf leek Zwolle nog in het voordeel te zijn, omdat het de ervaring meedroeg van de gewonnen bekerfinale van vorig jaar. Bij de persconferentie een paar dagen eerder jongleerden aanvoerder Bram van Polen en trainer Ron Jans nog net niet met de beker, daar waar hun Groningse collega's het kleinood uit bijgeloof niet eens durfden aan te raken. Uiteindelijk won de onbevangenheid het van de ervaring.

Aan FC Groningen de eer om straks het seizoen te openen in de wedstrijd om de Super Cup tegen landskampioen PSV en daarna punten te verzamelen in de Europa League. Dit jaar sneuvelden de Europese ambities gelijk in de eerste voorronde (tegen Aberdeen), nu is de formatie in ieder geval verzekerd van zes poulewedstrijden, waarvan de helft op verplaatsing. Tegen die tijd zijn de tractors er weer klaar voor.

Van de Looi: 'Fantastische dag voor het noorden'

Als een verzopen kat meldde hij zich op de persconferentie, maar dat had geen invloed op de gemoedstoestand van Erwin van de Looi. "Ben net uit het bad gevist", gaf een euforische Groningen-trainer als verklaring voor zijn wat doorweekte outfit, "maar daar had ik rekening mee gehouden. We hebben historie geschreven. Alle ploegen om ons heen hadden al minimaal een beker achter hun naam, wij nu ook. Dat telt. Ik ben ongelooflijk blij en gelukkig. Voor iedereen binnen Groningen, inclusief mezelf."

In de rust had Van de Looi er al een goed gevoel over. "Toen zei ik dat wij er met de beker vandoor zouden gaan. Achterin stond het goed, de momenten om de wedstrijd te beslissen zouden vanzelf komen. Dat is uitgekomen, mede dankzij het goede invallen van Antonia en de koelbloedigheid van Rusnák. Na de 2-0 gooide Zwolle de handdoek en was het klaar. Vorig jaar mochten zij de polonaise lopen, nu is het onze beurt. Die beker gaat mee in onze bus, dit is een fantastische dag voor het noorden."

Collega Ron Jans was niet boos, wel teleurgesteld over de verrichtingen van zijn elftal. De trainer van PEC Zwolle had meer verwacht van zijn elftal in de bekerstrijd tegen FC Groningen. "Ik ben blij voor Groningen, maar ik heb nu wel het gevoel dat ik iets ben kwijtgeraakt. Je speelt niet al te veel bekerfinales in je leven, als je die verliest komt dat hard aan. We moeten in de rouwverwerking."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden