Rusland ziet relatie tussen metrobom en radicale islam

Kirgizië | De verdachte komt uit dezelfde vallei in Centraal Azië als de terrorist die een nachtclub in Istanbul aanviel.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De 22-jarige Akbarzjon Dzjalilov, afkomstig uit het Centraal-Aziatische Kirgizië, is vermoedelijk verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag in de metro van Sint-Petersburg. De man die beschikte over een Russisch paspoort droeg maandagmiddag een rugzak met een gebruikte brandblusser. Daarin was de bom gemonteerd.

Het is een tactiek die vaker is toegepast door terroristen. Het explosief ging af in de buurt van Technologitsjeki Institoet. Veertien mensen kwamen om, zeker vijftig raakten gewond.

De Russische autoriteiten hebben het dna van Dzjalilov ook gevonden op een zwarte rugzak waar een tweede bom in verstopt zat. Die werd op tijd onschadelijk gemaakt. Het is niet bekend of de man alleen handelde of in naam van een groepering. De aanslag was gisteravond in ieder geval nog niet opgeëist.

Dzjalilov werd in 1995 geboren in de Kirgizische stad Osj. De plaats ligt in de zogenoemde Fergana vallei - een vruchtbaar stuk land dat zich uitstrekt tot Oezbekistan. Veel jihadstrijders die de afgelopen jaren afgereisd zijn naar Syrië en Irak zijn afkomstig uit deze regio. De man die dit jaar een aanslag pleegde in een nachtclub in Istanbul werd ook geboren in dit gebied.

De ouders van Dzjalilov, die ondervraagd worden door de Russische autoriteiten, zouden al een tijdje geen contact meer hebben gehad met hun zoon. Dzjalilov verhuisde in 2011 naar Sint-Petersburg waar hij al vrij snel het Russische staatsburgerschap verkreeg. Tot 2015 werkte hij in een sushi-bar, daarna verdween hij van de radar.

Volgens Russische veiligheidsmedewerkers had de man banden met radicale moslims, hoewel dat niet bleek uit zijn contacten op internet. Op de Russische variant van Facebook, VKontakte, zijn foto's van Dzjalilov te zien die lol maakt met zijn vrienden in een bar. Niets wijst erop dat hij zich aangetrokken voelt tot de radicale islam.

De autoriteiten vrezen al veel langer dat geradicaliseerde militanten uit de voormalige Sovjetstaten aanslagen zullen plegen in Rusland. Nationalisten pleiten ervoor om visa verplicht te stellen. Maar het Kremlin neemt tot op heden geen actie omdat het de goede relatie met de republieken niet op het spel wil zetten.

De aanslag van maandag wordt ook wel in verband gebracht met de Russische steun aan het regeringsleger van Assad in Syrië en de strijd tegen Islamitische Staat. Er wordt gevreesd voor teruggekeerde jihadstrijders die revanche willen nemen. Maar de minister van buitenlandse zaken, Sergej Lavrov, noemde die aanname cynisch. "Deze aanslag toont juist dat we het internationale terrorisme moeten bestrijden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden