Rusland zet door ondanks westerse verbijstering

De Russische acties in Syrië worden sterk bekritiseerd in het Westen. Maar Rusland zal voorlopig niet de handen van Assad aftrekken, ook niet vanwege Aleppo.

Het moest een snelle interventie worden om Rusland internationaal op de kaart te zetten, de Syrische president Assad in het zadel te houden en de Russische bevolking te overtuigen van de slagkracht van het eigen leger. Maar de Russische inmenging in Syrië begint een gebed zonder einde te worden dat sterk bekritiseerd wordt.

De Britten en de Amerikanen beschuldigden Rusland van het plegen van oorlogsmisdaden nadat het Syrische leger met steun van de Russen de afgelopen dagen een bommenregen afvuurde op Aleppo. "De diplomatie heeft deze week gefaald en de barbaarsheid gezegevierd", sprak de Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties dit weekend na spoedoverleg over Syrië. Dat overleg was juist bedoeld om iets van consensus te bereiken.

De Russen reageren woedend op alle beschuldigingen. Het taalgebruik van de westerse mogendheden zou een oplossing alleen maar frustreren. "Onacceptabel", aldus de woordvoerder van het Kremlin.

Zo drijven de partijen steeds verder uit elkaar. Verbijsterd vragen westerse regeringsleiders zich af waarom de Russen het regeringsleger van president Assad blijven steunen nu hij geen middel onbenut laat om Aleppo in handen te krijgen.

"Simpelweg omdat er geen uitweg meer is", verklaart Mark Galeotti, verbonden aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen in Praag. Volgens de Rusland-expert gokt de Russische president Poetin op een soort Oekraïne-scenario: laat het conflict sluimerend voortduren waardoor de wereldgemeenschap op termijn de verschrikkingen negeert. Galeotti: "Wat er nu in Aleppo gebeurt, is vreselijk. Maar de Russische strategie is: over zes maanden is iedereen dit bloedbad weer vergeten."

Bovendien is Moskou er inmiddels van overtuigd dat er geen vreedzame oplossing meer voorhanden is, zegt Galeotti. "Zeker zolang de Amerikanen de rebellen in Syrië niet onder controle hebben." Daar hamerde een Kremlinwoordvoerder ook gisteren weer op. "Het conflict in Syrië is ontzettend ingewikkeld, een onderscheid tussen de gematigde oppositie en terroristen is allang niet meer te maken." Met andere woorden: de Russen zijn niet de enigen in dit conflict die vuile handen maken.

Toch is die nieuwe opstelling opvallend. Want de Russen zijn nooit van plan geweest om eindeloos betrokken te blijven bij het Syrische conflict. Ze grepen de oorlog aan om internationaal mee te praten en om bondgenoot Assad in het zadel te houden. Dat Poetin een half jaar geleden aankondigde de troepen terug te trekken, werd dan ook enthousiast ontvangen in Moskou, zegt Galeotti. "Ik sprak destijds met Russische militairen en die waren opgelucht dat Rusland heeft geleerd van de fouten die gemaakt zijn in Afghanistan."

Het blijft gissen waarom Poetin zijn belofte niet is nagekomen, zegt de Rusland-expert. "Ik denk dat hij hoopte op meer, op een snellere overwinning van het regime van Assad." In plaats daarvan zitten de Russen in een wespennest. Daarom zwijgt de staatstelevisie tegenwoordig over de oorlog in Syrië, die was verkocht als korte operatie, en hamert het Kremlin op de omstreden rol van de Verenigde Staten in het conflict.

Galeotti: "De Russen vinden het niet erg dat het Westen zo hard uithaalt. De relatie is al heel lang slecht, ze hebben weinig te verliezen. Bovendien hebben ze met andere grootmachten zoals China een prima verhouding. In de regio kunnen ze ook rekenen op steun. Met Iran is de relatie goed en de banden met Turkije zijn inmiddels weer aangehaald. In het Westen wordt Rusland misschien bekritiseerd, maar ze praten internationaal wel weer mee."

undefined

bommen in syrië:

Vatbommen zijn letterlijk vaten, vaak oude olievaten, gevuld met alles dat scherp en hard is. De vaten kunnen vanuit een helikopter worden uitgeworpen aan een parachute. Na een explosie vliegen de fragmenten met dodelijke kracht alle kanten op.

Brandbommen zetten in een groot gebied alles in vuur en vlam. Ze bevatten vaak benzine of fosfor en geven zo'n hitte af dat ze zelfs door metaal branden.

Chemische bommen met chloorgas worden in Syrië gemaakt uit chloor voor schoonmaakmiddelen. Ze zijn ook in Syrië illegaal en zorgen voor ernstige ademnood en blaarvorming.

Clusterbommen spatten in de lucht uiteen in kleine explosieven die op de grond ontploffen. Je kunt er een 'bommentapijt' mee leggen. Veel kleine bommen gaan pas jaren later af, als kinderen ermee spelen.

'Bunker busters' zijn ontwikkeld om bunkers plat te gooien. Ze treffen ook doelen onder de grond, zoals schuilkelders. Een Russisch type dringt door een aardlaag van 20 meter heen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden