Rusland wreekt sancties met boycot landbouwproducten

null Beeld reuters
Beeld reuters

De landen die Rusland sancties hebben opgelegd, krijgen nu een koekje van eigen deeg. Vandaag maakte het Kremlin bekend dat het een jaar lang geen landbouwproducten uit deze landen importeert. Nederland wordt ook getroffen door de maatregel.

De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarin de boycot staat beschreven. Hij heeft de Russische regering opdracht gegeven om een lijst met producten samen te stellen. Het gaat in sommige gevallen om een volledige boycot, in andere gevallen om importlimieten. Specifieke landen worden in het decreet niet genoemd.

Brede sancties
Ook al blijft hij volhouden van niet, de boycot is Poetins antwoord op de brede sancties die Europese landen en de Verenigde Staten invoerden nadat vlucht MH17 werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Ook voor de Russische bemoeienis in buurland Oekraïne werd Poetin 'bestraft'. De recent ingevoerde economische sancties gaan veel verder dan eerdere dwangmaatregelen die Europa trof. Voor het eerst worden hele sectoren van de Russische economie getroffen.

Het is de vraag hoe breed de maatregelen van Russische zijde precies zijn. Rusland is voor een belangrijk deel afhankelijk van geïmporteerd voedsel, voornamelijk uit het Westen. Met name grote en welvarende steden als Moskou zijn gebonden aan importproducten. In het decreet van Poetin staat daarom dat de boycot het doel heeft om 'de veiligheid van de Russische Federatie te garanderen' en roept op om maatregelen te nemen die abrupte prijsstijgingen van voedselproducten moeten tegengaan.

President Poetin van Rusland Beeld ap
President Poetin van RuslandBeeld ap

Groente en fruit
Rusland stelde vorige week al een importverbod in voor groente en fruit uit Polen. Ook die maatregel wordt gezien als vergelding van de Europese economische sancties tegen Rusland.

Nederlandse tuinders voelen nu al de pijn van het conflict tussen de Europese Unie en Rusland over Oekraïne. Omdat door het importverbod de voor de Poolse tuinbouwsector belangrijkste markt is weggevallen, worden de Poolse producten nu vooral in Duitsland maar ook elders in de EU afgezet. Daardoor duiken de prijzen van tomaten en paprika's omlaag en dat zet de inkomsten van Nederlandse tuinders onder druk.

Rusland is een grote markt voor de Nederlandse groente- en fruittelers, die er jaarlijks voor 600 miljoen euro naar toe exporteren.

Appels in een fabriek bij het Russische Grojec. Beeld reuters
Appels in een fabriek bij het Russische Grojec.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden