Rusland wil geblokkeerde bankrekeningen terughalen via rechter

Vladimir Poetin Beeld ap
Vladimir PoetinBeeld ap

Rusland gaat zijn belangen verdedigen tegen de inbeslagname van Russische activa in het buitenland. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag verklaard in Sint-Petersburg, waar een internationaal economisch forum plaatsvindt.

redactie

Rusland reageert daarmee op de acties van België en Frankrijk. In België werden donderdag onder meer de rekeningen van de Russische ambassade geblokkeerd. Ook in Frankrijk werden Russische activa in beslag genomen. Er werd een veertigtal rekeningen geblokkeerd en beslag gelegd op acht of negen gebouwen die in handen zouden zijn van de Russische overheid.

Mogelijk volgen nog gelijksoortige stappen in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Het Kremlin zei eerder de Belgische maatregelen nauwkeurig in de gaten te houden. België zou met de inbeslagname gevolg geven aan uitspraken van het Permanent Hof van Arbitrage dat Rusland 50 miljard dollar (43,8 miljard euro) moet vergoeden na de onteigening van Yukos.

Panden
De inbeslagname van Russische activa is het gevolg van een uitspraak van het internationaal Arbitragehof in Den Haag in de zaak-Yukos. Poetin wees er gisteren op dat zijn land 'de autoriteit van dat tribunaal niet erkent'.

België zou eventueel ook Russische panden confisqueren om aandeelhouders van het voormalige oliebedrijf Yukos te compenseren. Rusland dreigde als reactie Belgische diplomatieke panden in Rusland in beslag te nemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden