Rusland wijst Franse VN-resolutie Aleppo af

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin voorafgaand aan de vergadering van de Veiligheidsraad in New York.Beeld AP

Rusland zal in de VN Veiligheidsraad een veto uitspreken over een Frans voorstel onafhankelijke waarnemers naar de Syrische stad Aleppo te sturen om toe te zien op een ordelijk verloop van de evacuatie van burgers uit de oostelijke wijken en de bescherming van degenen die achterblijven.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei vandaag dat hij geen tegenstander is van toezicht, maar dat de Franse resolutie vragen om moeilijkheden is omdat erin geen rekening wordt gehouden met een gedegen voorbereiding. "Die kunnen we niet steunen. Het is een rampzalig idee dat ze gaan rondstruinen in de puinhopen van oostelijk Aleppo zonder behoorlijke voorbereiding en zonder iedereen te vertellen wat er te gebeuren staat.''

Hij legde zijn collega's in de Raad een alternatief voorstel voor. Daarin wordt secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd met de betrokken partijen afspraken te maken, onder meer over de veiligheid, voordat de VN-waarnemers poolshoogte gaan nemen in Aleppo. De Franse afgezant François Delattre gelooft niet in een compromis met de Russen omdat een aantal basisvoorwaarden ontbreekt.

De Verenigde Staten steunden het Franse plan toegang te eisen voor neutrale VN-waarnemers en humanitaire hulpverleners in Oost-Aleppo. Of er vandaag tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad in New York nog een oplossing wordt gevonden, is onduidelijk.

De evacuaties uit de Syrische stad Aleppo verlopen ondertussen moeizaam. Na een onderbreking op vrijdag en zaterdag leken ze vandaag weer te worden hervat, maar uiteindelijk lijkt niemand de stad te hebben verlaten. Bussen op weg naar de steden al-Foua en Kfarya zouden in brand zijn gestoken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden