Rusland weert directeur Human Rights Watch

(Novum/Ap) - Rusland heeft de directeur van de in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) een visum geweigerd. HRW heeft dat woensdag bekendgemaakt. HRW-directeur Kenneth Roth zou in Moskou een rapport presenteren waarin het Kremlin wordt beschuldigd van het opstellen van regels die het werk van onafhankelijke actiegroepen onmogelijk maken.

Roth zei telefonisch vanuit New York dat de Russische autoriteiten hem om 'uiteenlopende technische redenen' een visum hadden geweigerd. Hij noemde de weigering 'een ongelukkige illustratie' van de druk waaraan ngo's in Rusland bloot staan.

De gedoodverfde opvolger van de Russische president Vladimir Poetin, eerste vice-premier Dmitri Medvedev, zei enkele dagen geleden dat buitenlandse ngo's in Rusland spionage bedrijven. Het commentaar lijkt er op te duiden dat de door Poetin gesteunde wetten die onafhankelijke actiegroepen in Rusland in hun activiteiten beperken, van kracht blijven. Medvedev leek in algemene zin ook duidelijk te willen maken dat van de door Poetin uitgezette koers onder zijn bewind niet zal worden afgeweken.

HRW zegt dat de inspectievereisten het werk van ngo's in de praktijk de das omdoen. Ook kan de Federale Registratie Dienst ngo's na herhaalde overtredingen van de reglementen formeel verbieden. Het overheidsingrijpen richt zich vooral op organisaties die zich bezighouden met mensenrechten en verwante zaken in Tsjetsjenië, alsmede op groeperingen die opkomen voor de rechten van militairen en buitenlands geld ontvangen.

Het Kremlin, noch de Federale Registratie Dienst of het Russische ministerie van buitenlandse zaken wilde reageren op de kritiek van HRW of een toelichting geven op de weigering om Roth toe te laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden