'Rusland verspreidt nepnieuws in Nederland'

Beeld ANP

Nederland staat in het vizier van Russische inlichtingendiensten, schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Rusland probeert volgens haar met nepnieuws de Nederlandse publieke opinie te beïnvloeden.

"Het is van belang dat de maatschappij zich bewust is dat de digitale dreiging zich in de volle breedte ook in Nederland kan manifesteren", schrijft Ollongren. 

Er zijn volgens haar in Nederland dossiers en (politieke) processen die voor Rusland van belang zijn en waarbij beïnvloeding en manipulatie "een voorstelbare dreiging" zijn. Ollongren neemt het MH-17 proces als voorbeeld. 

"Zo is in het verleden een gefingeerde website in Rusland waargenomen. De website wekte de indruk een officiële Nederlandse overheidssite te zijn. De vervalste website bevatte onder meer desinformatie over MH17." 

Daarnaast, schrijft Ollongren, zijn in Nederland structureel Russische inlichtingenofficieren aanwezig, "die zich in uiteenlopende geledingen van de samenleving begeven om onder valse vlag informatie te verzamelen die voor Rusland van belang is".

De minister benadrukt dat Nederland een hoogwaardige en goedontwikkelde ICT-infrastructuur heeft en daarmee aantrekkelijk is als doorvoerhaven van digitale aanvallen. De AIVD zou diverse landen hebben gedetecteerd die via Nederland andere landen aanvallen.

Europese strijd

Doelbewuste verspreiding van valse informatie op het internet stond gisteren ook op de Brusselse agenda. De Europese Commissie wil namelijk een speciale groep van experts samenstellen die een strategie moet ontwikkelen voor de strijd tegen nepnieuws. 

Frans Timmermans, vicevoorzitter van Europese Commissie, zei dat de EU haar burgers 'de handvatten' moet geven 'om nepnieuws te identificeren'. Het is de bedoeling dat de experts in januari van start gaan en in het voorjaar van 2018 met een advies komen. 

Aanleiding was onder andere de bevestiging van de Spaanse overheid dat Russische en Venezolaanse hackers nepnieuws hebben verspreid in de crisis rond de Catalaanse onafhankelijkheid. Er werden bijvoorbeeld foto's van gewonde demonstranten gedeeld, die al vijf jaar oud waren. Veel van deze activiteiten zouden afkomstig zijn geweest van Russisch grondgebied.

Regeerakkoord

Nederland heeft in het Regeerakkoord 95 miljoen euro beschikbaar gesteld om de digitale veiligheid te waarborgen. De middelen worden onder andere ingezet voor de uitbreiding van personele capaciteit en ICT-voorzieningen en verdeeld over de departementen Justitie en Veiligheid (NCTV), Defensie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (AIVD), Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden