Rusland verlegt aandacht naar Baltische regio

Het broeit in de Baltische regio. Rusland lijkt ook in dat grensgebied de Amerikaanse en Europese invloed te willen terugdringen.

Van onze redactie buitenland

Het Russische ministerie van defensie ontkende het bericht van staatspersbureau RIA vrijwel direct. Rusland zal zijn vloot in het Baltische gebied niet gaan versterken in reactie op de komst van Amerikaanse raketten in Polen. Ondanks de ontkenning zijn er steeds meer signalen dat er wat broeit in de Baltische regio.

Een Russische militaire bron zei anoniem tegen RIA dat er ’significante veranderingen’ op komst waren voor de vloot. Aanleiding was het nieuws eerder deze week dat de Amerikanen binnen vijf tot zeven jaar afweerraketten gaan plaatsen bij het Poolse Morag, dicht bij de Russische enclave Kaliningrad. Met de raketten willen de VS directe Amerikaanse militaire betrokkenheid bij Polen tonen, na het schrappen door Washington van een eerder plan voor een raketschild. Washington presenteert dergelijke systemen als verdediging tegen met name Iraanse raketten, Moskou denkt dat ze tegen Russische raketten bedoeld zijn.

Het bericht van RIA is een nieuw voorbeeld van de langzaam toenemende militaire spanning in de regio. Vorige week meldde The Economist dat de Navo eindelijk militaire plannen gaat maken voor het geval Rusland de Baltische landen (Estland, Letland, Litouwen) aanvalt. Die landen werden in 2004 Navo-lid en moeten op de gezamenlijke defensie van de alliantie kunnen rekenen, maar het Rusland-scenario is nooit uitgewerkt omdat de Navo Rusland formeel niet als dreiging omschrijft en sommige lidstaten – bijvoorbeeld Duitsland – de Russen niet voor het hoofd wil stoten. Nu zouden alle lidstaten wél akkoord zijn gegaan met militaire planning, zij het zo min mogelijk openlijk.

De Russische interventie vorig jaar augustus in Georgië was de aanleiding. Die versterkte bij de Baltische staten en Polen de angst dat ook zij weer doelwit kunnen worden van hernieuwde Russische agressie.

Zeker is dat Rusland de Amerikaanse en Europese invloed in zijn grensgebieden wil terugdringen en daar in de Kaukasus en Centraal-Azië al een eind mee op weg is. Begin februari krijgt Moskou bovendien in Oekraïne een nieuwe president die Rusland veel beter gezind is. Sommige analisten, zoals denktank Stratfor, denken dan ook dat Rusland nu zijn pijlen op het Balticum zal richten en dat daar de confrontatie tussen Rusland en het Westen de scherpste kantjes kan krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden