null Beeld
Beeld

CommentaarSyrië

Rusland stapt in het vacuüm dat isolationistische Trump achterliet

Machtsevenwicht is vaak een kwestie van communicerende vaten. Waar de ene macht implodeert, zijn wonden likt of zich terugtrekt ziet de ander zijn kans. In de internationale politiek heeft de Russische president Poetin in de afgelopen jaren grote klappen uitgedeeld en zeer veel invloed en macht gewonnen. De gevolgen op de langere termijn laten zich raden.

Rusland, al jaren aanwezig in Syrië, stapte in het vacuüm dat de isolationistische Amerikaanse president Trump achterliet met het vertrek van Amerikaanse troepen uit de noordelijke regio van het land. Dit vertrek, door de Koerden niet ten onrechte gezien als verraad, kent tot nu toe dramatische gevolgen. De Turkse president Erdogan stuurde het leger de grens over om de Syrisch-Koerdische troepen te verdrijven. De Koerden sloten een akkoord met de Syrische president Assad, op grond waarvan het Syrische leger, ter zijde gestaan door Russische troepen, de grensstrook binnentrok.

Schaakspel

Volgens het dinsdag in het Russische Sotsji afgesloten akkoord tussen Poetin en Erdogan gaan Turkse en Russische troepen patrouilleren in een bufferzone van tien kilometer breed langs de Turks-Syrische grens. Het grootste deel van het gebied komt onder controle van het Syrische leger. Een positief gevolg van dit Russische schaakspel kan zijn dat er zicht komt op een einde van de burgeroorlog in Syrië. Poetin onderhoudt met zowel Assad als Erdogan goede banden en heeft de economische en militaire machtsmiddelen om een akkoord tussen de twee kemphanen af te dwingen.

Dit maakt ook duidelijk hoe machtig Poetin in de wereld is geworden en spiegelbeeldig hoe verzwakt het Westen, onder leiding van eerder president Obama en nu Trump, is geraakt. Niet geheel toevallig wordt dezer dagen in Sotsji de eerste Rusland-Afrika top ooit gehouden, waarbij veertig Afrikaanse leiders aanwezig zijn.

Geen illusies

Over Poetin hoeven we ons geen illusies te maken. Hij is een autoritaire leider die alleen zijn eigen – Russisch nationalistische – belangen nastreeft. Hij pakte De Krim van Oekraïne af en stookt oorlog in het oosten van dat land. Voormalige Sovjet-staten komen in toenemende mate terug in zijn invloedssfeer. Poetin probeert een vinger in de pap te krijgen in diverse landen in Oost-Europa, al dan niet lid van de EU en de Navo. Door samenwerking tussen Navo-lid Turkije en Rusland ontstaan er scheuren in die verdragsorganisatie.

Van tegenspel van de Verenigde Staten onder Trump mag weinig worden verwacht, van China wel. Ook de EU zal zich weerbaar moeten opstellen om een antwoord te geven op de Russische dreiging, waarvan ze in de Baltische staten en de rest van Oost-Europa zeker wakker liggen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden