Rusland sluit Oekraïense banken op Krim

Demonstranten hebben een doodshoofd getekend op een muur van de Russische Sberbank in Simferopol. Beeld afp
Demonstranten hebben een doodshoofd getekend op een muur van de Russische Sberbank in Simferopol.Beeld afp

Moskou heeft vier Oekraïense banken gesloten op de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland in de Zwarte Zee. Volgens de Russische centrale bank hadden de instellingen niet voldaan aan de hun gestelde verplichtingen. Het besluit werd vandaag bekendgemaakt.

Klanten hadden geklaagd dat ze geen geld konden opnemen en ook geen geld konden overboeken. Rusland heeft de bewoners van de Krim verzekerd dat hun tegoeden bij de banken zijn gegarandeerd tot een bedrag van 70.000 roebel (ongeveer 14.200 euro) per rekening.

Zonder licentie
De andere Oekraïense banken op de Krim mogen onder voorwaarden tot 1 januari 2015 zonder licentie blijven opereren, aldus de Russische centrale bank. Voorwaarde is wel dat ze al hun verplichtingen nakomen. Verscheidene banken hebben al een aanvraag ingediend om door te kunnen blijven gaan. Ze krijgen concurrentie van Russische instellingen die tot eind april meer dan 200 filialen op de Krim willen openen.

In een verdere stap om de Krim in te passen in Rusland heeft president Poetin een decreet getekend voor eerherstel van de Krim-Tataren en andere etnische minderheden, zoals Armeniërs, Duitsers en Grieken. Het lijden van die bevolkingsgroepen onder de Sovjet-dictatuur van Jozef Stalin wordt daarmee erkend, aldus Moskou. De Krim-Tataren vormen zo'n 15 procent van de bevolking op de Krim en lopen niet warm voor de annexatie van het schiereiland door Rusland.

President Vladimir Poetin van Rusland. Beeld getty
President Vladimir Poetin van Rusland.Beeld getty

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden