Rusland: Rebellen Syrië zijn juist de schuldigen

Frankrijk en VS kondigen opvoeren druk op Assad aan

Rusland is nog lang niet van plan om het regime van de Syrische president Basjar Assad te laten vallen. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken gaf gisteren gewapende opstandelingen de schuld van het geweld in het land, dat aanhoudt ondanks een wapenstilstand die twee weken geleden inging.

Terwijl westerse en veel Arabische landen de schuld van het geweld bij het regime leggen, stelt Rusland dat het juist rebellen zijn die met provocaties en 'terreurtactieken' geweld van het Syrische leger uitlokken. "Veel westerse overheden, en niet alleen westerse, helpen de Syrische oppositie met wapens en geld. Dit maakt een politieke oplossing van de situatie een stuk ingewikkelder", aldus Buitenlandse Zaken in Moskou.

De houding van de Russen is belangrijk, omdat zij in de VN-Veiligheidsraad nieuwe, strengere resoluties tegen Syrië kunnen tegenhouden. Frankrijk en de Verenigde Staten hebben al aangekondigd dat ze het Syrische regime verder onder druk willen zetten als dat zich niet houdt aan het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan. Bijvoorbeeld via een resolutie die afdwingbaar is met militair geweld. Maar dan is wel Russische (en Chinese) steun nodig.

Los van de vraag wie met geweld begint, zijn er ook andere aanwijzingen dat het regime basale bepalingen die Annan heeft opgesteld aan zijn laars lapt. Zo moet het leger zich terugtrekken uit de steden, maar dat is nog niet gebeurd.

Activisten zeiden gisteren dat het leger woensdag verantwoordelijk was voor de instorting van een gebouw in de stad Hama, waarbij zeker zestien en mogelijk veel meer mensen zijn omgekomen. Het zou geraakt zijn door een raket. Het regime legde de schuld voor de ravage bij de rebellen. Het gebouw zou ingestort zijn door een fout van bommen bouwende rebellen.

De ware toedracht was gisteren nog niet duidelijk - een Syrische mensenrechtenorganisatie die vanuit Londen werkt en die gegevens via lokale medewerkers laat verifiëren, kon gisteren niet zeggen wat er gebeurd was. Ook de VN-waarnemersmissie die in Syrië actief is (en vooralsnog bestaat uit vijftien man), had gisteren nog geen commentaar. Twee waarnemers zijn gestationeerd in Hama.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden