Rusland meet nu ook radioactieve straling in de Oeral, oorzaak onduidelijk

Logo van het Russische bedrijf Rosatom.Beeld epa

De Russische meteorologische dienst heeft gisteren erkend dat hij in september en oktober in het Oeral-gebergte straling heeft gemeten die bijna duizend keer hoger was dan normaal. Het zijn de eerste Russische gegevens die bevestigen dat er een nucleair incident heeft plaatsgevonden in Rusland of Kazachstan.

Een raadsel is nog wat de bron van de wolk is. Begin deze maand meldde de Franse nucleaire waakhond IRSN al dat een radioactieve wolk boven West-Europa zijn oorsprong had in een van beide landen. Rusland noch Kazachstan heeft tot dusver bevestigd dat er een nucleair incident is geweest.

Het Russisch weerinstituut Roshydromet stelde gisteren dat het eind september en begin oktober 'extreem grote vervuiling' door het radioactief isotoop rutenium 106 had aangetroffen bij metingen door twee meteorologische stations in de zuidelijke Oeral. Een van de stations is 30 kilometer verwijderd van een grote opwerkings- en isotopenfabriek van het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom. Volgens Rosatom is in geen enkele van zijn fabrieken een incident gemeld.

De radioactieve wolk is volgens wetenschappers en de Russische consumentenbond geen bedreiging voor de volksgezondheid. Rutenium is zeldzaam en komt onder normale omstandigheden in geringe mate voor: een duizendvoud van de natuurlijke hoeveelheid is nog steeds niet gevaarlijk. Een oncoloog in de getroffen regio in de Oeral stelde dat de bevolking niets te vrezen heeft en dat mensen vooral gewoon 'voetbal moeten kijken en bier moeten drinken'.

Volgens Paddy Regan, hoogleraar van de Universiteit van Surrey, die met persbureau Reuters sprak, wijst het feit dat het rutenium geïsoleerd werd aangetroffen erop dat er waarschijnlijk een lek is geweest in een opwerkingsfabriek, maar dat er geen groot nucleair incident heeft plaatsgevonden.

"Als er bijvoorbeeld een lek in een reactor was of een nucleaire explosie, dan zouden er ook andere radio-isotopen in de 'wolk' zitten", aldus Regan.

In Frankrijk zijn ze er niet gerust op. Bruno Chareyron, hoofd van een Frans nucleair lab, riep de IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, op om het incident te onderzoeken. "Het is betreurenswaardig dat we 31 jaar na Tsjernobyl opnieuw volledig in het duister tasten over wat er gebeurd is."

Greenpeace riep gisteren het Russische Openbaar Ministerie op om de zaak te onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden