'Rusland manipuleerde satellietfoto's kort na MH17'

Een onderdeel van vliegtuig MH17. Een Buk-raket heeft het vliegtuig vermoedelijk neergehaald. Beeld AP
Een onderdeel van vliegtuig MH17. Een Buk-raket heeft het vliegtuig vermoedelijk neergehaald.Beeld AP

De satellietbeelden van Oekraïense raketinstallaties die het Russische ministerie van defensie vorig jaar kort na de ramp met vlucht MH17 liet zien,  zijn vervalst. Dat meldt de Britse site Bellingcat van burgerjournalist Eliot Higgins.

Redactie

Het Russische ministerie toonde de beelden vorig jaar tijdens een persconferentie, vier dagen nadat het vliegtuig van Malaysia Airlines was neergeschoten. Het ministerie meldde dat op de opnames twee Oekraïense luchtafweerinstallaties ten zuiden van het dorpje Zaroschinskoe te zien waren die MH17 hadden kunnen raken.

Volgens Bellingcat, dat een rapport heeft gepubliceerd over de beelden, zijn de afbeeldingen echter ouder dan werd gezegd. Vermoedelijk zijn de beelden uit juni, een maand voordat MH17 werd neergeschoten. Deze beelden zijn op Google Earth te zien, aldus de onderzoekers.

Tevens is een raketinstallatie verplaatst, zodat het lijkt alsof het geschut actief was. Ook zijn op de beelden Buk-raketinstallaties toegevoegd, zodat het lijkt alsof ze zich op vuurafstand van MH17 bevonden. "Het is een duidelijke poging van de Russische regering om het publiek, de wereld en de familieleden van de slachtoffers in MH17 te misleiden", aldus de onderzoekers.

Vaker informatie misleidend
Het onderzoekscollectief Bellingcat claimt vaker dat informatie van het Russische ministerie misleidend is. Zo weerlegde het de claim dat MH17 van de vluchtroute afweek en wist het ook te melden dat de een Oekraïense video van een Buk-raketinstallatie niet was opgenomen in de plaats Krasnoarmeisk (in handen van het Oekraïense leger), maar in het door seperatisten gecontroleerde Loehansk.

Bij het ongeluk met het rampvliegtuig MH17 vielen 298 doden, onder wie 193 Nederlanders. Onlangs moest ook Rusland erkennen dat een Buk-raket het vliegtuig neerhaalde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden