Rusland looft geld uit voor kraken anoniem Tor-netwerk

Beeld thinkstock

De Russische overheid opent de aanval op het anonieme Tor-netwerk. Niet door in het geheim een groep hackers opdracht te geven het systeem te kraken waarmee internetters anoniem kunnen surfen. Maar gewoon via een openbare prijsvraag. Degene die het Tor-netwerk kan hacken, kan omgerekend ruim 82.000 euro verdienen. Vandaag is de deadline.

Tor - oftewel The onion router - wordt veel gebruikt door activisten, journalisten, dissidenten in landen waar de overheid het internet censureert, en mensen die zich zorgen maken over hun privacy. Daarnaast is het ook bij cybercriminelen en verzamelaars van kinderporno populair. Simpel gezegd komt het systeem erop neer dat je via allerlei willekeurige tussencomputers surft, waardoor je niet via je ip-adres te herleiden bent.

Volgens het Russische ministerie van binnenlandse zaken is het kraken van het Tor-netwerk nodig om 'de veiligheid van het land te verzekeren'.

'Niet veel geld'
Rusland is niet de enige - het anonieme netwerk is verschillende overheden en geheime diensten een doorn in het oog. In door klokkeluider Edward Snowden gelekte documenten spreekt de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA bijvoorbeeld de frustratie uit over het zeer moeilijk te kraken systeem.

Dat Tor regelmatig aangevallen wordt, is bij de gebruikers bekend. "Elke dag proberen overheden het voor Tor-gebruikers lastiger te maken van een vrij internet te genieten", zegt Jurre van Bergen namens de stichting Hart voor Internetvrijheid. "Daar zijn best zorgen over. Maar laten we het even in perspectief zetten. De Russische overheid looft 110.000 Amerikaanse dollars uit om het Tor-netwerk aan te vallen. Dat is niet zo heel veel geld wanneer je dat vergelijkt met de miljarden waar de NSA toegang toe heeft."

Van Bergen verwacht daarom dat de oproep van het Russische ministerie van binnenlandse zaken niet zal leiden tot het kraken van het Tor-netwerk, maar het hooguit hier en daar zal frustreren. Op 20 augustus wordt de winnaar van het prijzengeld bekendgemaakt.

Lezing
Opvallend genoeg werd er vorige week nog een lezing afgelast van twee Amerikaanse onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh over het kraken van Tor. Zij zouden op een conferentie over hacken laten zien dat zij voor een paar duizend dollar een Tor-netwerk wisten te hacken.

Waarom de lezing is afgelast, is niet bekend. Tor-ontwikkelaar Roger Dingledine benadrukt in een blog dat het niet op verzoek van het netwerk is gebeurd. Zij moedigen onderzoek naar de veiligheid juist aan, zolang zwakheden bij de organisatie worden gemeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden