Rusland ligt niet wakker van een wapenembargo

Een Russische militaire parade, eerder deze maand Beeld afp
Een Russische militaire parade, eerder deze maandBeeld afp

Europa overlegt op dit moment over de vraag of er een wapenembargo tegen Rusland moet komen. De vraag is alleen of zo'n embargo Rusland ook echt zal treffen.

Floris van Bodegraven

Dat overleg binnen Europa is al lastig genoeg. Verschillende landen bekritiseren elkaar. Frankrijk kreeg de wind van voren voor het leveren van twee helikoptervliegdekschepen. En ook Groot-Brittannië, dat bij monde van premier Cameron zelf pleitte voor een hardere lijn tegenover Rusland, bleek voor miljoenen aan wapens te leveren.

Maar mocht dat embargo er toch komen, dan zal dat de Russische militaire capaciteit niet echt schaden. Het land importeert zo min mogelijk wapens en produceert zo veel mogelijk in eigen land.

Uit cijfers van het European Network Against Arms Trade (ENAAT) blijkt dat de Russen in 2012 voor 193 miljoen euro aan wapenlicenties importeerden. Dat is op een jaarlijks Russisch defensiebudget van ruim zestig miljard euro maar een druppeltje op een ontzettend hete plaat. Ter vergelijking: Nederland importeerde in datzelfde jaar voor ruim 440 miljoen euro aan wapenlicenties, ruim twee keer zoveel.

Overigens is de Europese export van wapens naar Rusland wel verviervoudigd vanaf 2001. Voor Rusland is militaire technologie alleen interessant als het niet in eigen land te krijgen is, of als de Russische tegenhanger nog te duur is. Dat geldt bijvoorbeeld voor richtapparatuur, nachtkijkers en elektronische onderdelen voor onder andere luchtafweer. Na de val van de Sovjetunie bleef de Russische industrie op deze gebieden achter, terwijl het Russische leger hard aan modernisering toe was.

De grootste wapenexporteurs naar Rusland zijn Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Daarbij gaat het zelden over groot materieel. Uit gegevens van Sipri blijkt dat Duitsland rond 2006 als eerste EU-land militaire goederen aan Rusland leverde. Dat waren motoren voor snelle aanvalsboten. Later leverde Tsjechië tweemotorige propellorvliegtuigen voor trainingsdoeleinden en Italië zestig IVECO-pantservoertuigen. De Britse export naar Rusland bestaat vooral uit jachtgeweren en shotguns, deels voor de particuliere markt.

Toch is Rusland uiteindelijk een netto-exporteur van wapens: met 11,7 miljard euro in 2013 is Rusland daarin volgens het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) de nummer twee van de wereld.

Gisteravond sprak Pieter Wezeman, expert op het gebied van wapenhandel bij het Sipri in televisieprogramma Nieuwsuur de verwachting uit dat er komende week een soort van wapenembargo tegen Rusland zou komen. Hij verwacht dat al getekende wapencontracten nog wel geleverd mogen worden.

Goed nieuws voor Groot-Brittannië en Frankrijk, want die landen zijn niet happig op een volledig wapenembargo. De verkoop van beide Mistral-vliegdekschepen tegenhouden zou volgens de Franse regering tot baanverlies leiden.

Toch geldt ook hier: ook omgekeerd zal de impact van een wapenembargo niet heel groot zijn in Europa. "Rusland is niet ontzettend belangrijk voor de Europese wapenindustrie", vertelt Mark Akkermans van Campagne tegen Wapenhandel.

Dat blijkt ook uit de cijfers van ENAAT. Frankrijk exporteerde in 2012 ruim dertien miljard euro aan wapenlicenties, waarvan slechts 0,8% naar Rusland ging. Het annuleren van de beide Mistralcarriers ter waarde van ruim 900 miljoen euro zou al heel wat meer verschil maken. Het leeuwendeel , ruim negen miljard euro aan vliegtuigen, explosieven, elektronica en schepen, gaat naar Saudi Arabië, Brazilië en India.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden