Rusland is Mordor in Oekraïense Google Translate

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Google Translate ligt onder vuur in Rusland. Een aantal Oekraïeners kwam er namelijk achter dat de woorden 'Russische Federatie' naar het Russisch vertaald werden als 'Mordor'. En wie de naam van minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov invoert, krijgt de woorden 'zielig klein paard' te zien. Het woord 'Rus' vertaalt de zoekmachine als 'bezetter'.

Maar hoe komt het dat de vertaalmachine Rusland ineens aanduidt als het land van het kwaad uit de Lord of the Rings-trilogie? Google liet in een verklaring weten dat het in ieder geval geen menselijke fout is. "Translate gebruikt miljoenen documenten om te bepalen wat de beste vertaling is, daar komt geen mens aan te pas. Het gaat dus waarschijnlijk om een fout in het algoritme."

Paardje
De benaming 'Mordor' komt niet uit de lucht vallen. In augustus vergeleek de Oekraïense president Petro Porosjenko het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne al met het fictieve land. Rusland duidt deze regio aan als Nieuw-Rusland. Ook de naam 'zielig klein paard' wordt vaker door critici gebruikt als het om Lavrov gaat. De Mordor vertaling is inmiddels door Google aangepast, de andere twee nog niet.

(Tekst loopt door onder tweet)

De relatie tussen de twee landen is sinds de annexatie van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne flink bekoeld. Het kan verklaren waarom deze opmerkelijke vertalingen vaker voorkomen in de documenten van Google. In een verklaring tegenover RBC Russia liet Google weten de fouten zo snel mogelijk op te willen sporen en verwijderen, meldt de Washington Post.

Nieuwssite
De Russische en Oekraïense taal lijken veel op elkaar en de vertalingsdienst tussen deze talen is doorgaans erg betrouwbaar. Zo is er een grote Oekraïense nieuwssite die haar hele site door Google Translate naar het Russisch laat vertalen. Dat zou betekenen dat er op de site van Ukrainska Pravda 'Mordor' stond bij iedere vermelding naar de Russische Federatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden