Turkije

Rusland is lachende derde in Noord-Syrië

Syrische regeringstroepen met een Russische vlag op de luchthaven Tabqa in de noord-Syrische regio Raqqa.Beeld AFP

Terwijl de VS en Turkije met elkaar blijven ruziën over Syrië, zet Rusland de twee landen buitenspel.

De Verenigde Staten brengen hun zwaarste diplomatieke geschut in stelling voor het geschil met Turkije. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en buitenlandminister Mike Pompeo arriveren vanmiddag in Ankara in een poging om de Turkse ­leider Erdogan ervan te overtuigen de Turkse invasie in Noord-Syrië te stoppen. Erdogan zegt alvast niet onder de indruk te zijn van de Amerikaanse druk.

Wat Erdogan betreft komt er geen wapenstilstand. “Ze zeggen: ‘Kondig een wapenstilstand af’. Wij zullen nooit een wapenstilstand afkondigen”, zei de Turkse president. Westerse maatregelen tegen Turkije hebben ook geen invloed op zijn plannen, zei hij. “Ze zetten ons onder druk om de operatie te stoppen. Ze kondigen sancties aan. Ons doel is duidelijk. We maken ons geen zorgen over ­welke sancties ook.” 

Erdogan reageerde daarmee op het Amerikaanse besluit om sancties in te stellen tegen de Turkse bank Halkbank, omdat die betrokken zou zijn bij het omzeilen van de economische sancties tegen Iran. Volgens Erdogan is die maatregel illegaal. Hij overweegt zijn ­bezoek aan Amerika volgende maand af te blazen, vanwege ‘de zeer respectloze’ houding van Amerikaanse politici jegens Turkije.  

Erdogan stelt Koerdische strijders nieuw ultimatum

De Turkse president heeft woensdag de Koerdische strijders in Noord-Syrië een nieuw ultimatum gesteld. Zij moeten hun wapens neerleggen en het gebied verlaten. Als zij dat doen, dan zal Turkije zonder geweld een ‘veiligheidszone’ instellen, en zo ‘eindigt Operatie Vredesbron vanzelf’. De oproep van Erdogan wordt niet serieus genomen door de Koerdische strijders. Zij zetten de strijd ­onverminderd voort.

Terwijl Erdogan blijft dreigen en kleine terreinwinsten maakt in de strijd, vullen het Syrische leger en Rusland het vacuüm dat de Amerikanen in Noord-Syrië hebben achterlaten verder op. Het regeringsleger en de Russen zouden de rivier de Eufraat zijn overgestoken. Volgens de Libanese televisiezender Al-Mayadeen is het Syrische leger inmiddels gearriveerd in het voormalige IS-bolwerk Raqqa, dat tot voor kort door de Koerden werd gecontroleerd. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zouden Russische militairen zelfs de buitenwijken hebben bereikt van de Koerdisch-Syrische stad Kobani, die grenst aan Turkije. De voormalige Amerikaanse legerbasis in Manbij is nu officieel weer in handen van het Syrische regeringsleger.

Daarmee is Erdogan de pas afgesneden in Syrië. De Turkse president liet woensdag weten dat hij bereid is om af te zien van het plan om Manbij te veroveren, op de voorwaarde dat de Koerdische milities vertrekken uit dat gebied. “Ik heb dit ook aan meneer Poetin verteld”, zei Erdogan. “Als ­jullie de (Koerdische, red.) terreur­bewegingen in Manbij wegvegen, ga dan jullie gang.” Hij zei er ook voor open te staan dat het Syrische regime de controle over het gebied terugkrijgt. 

Rusland legt de schuld  bij de VS en Europa 

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov gaf de VS en Europa de schuld voor de ontstane situatie. Zij zouden het separatisme van de Koerden hebben aangemoedigd, waardoor een conflict is ontstaan met de Arabische gemeenschappen. Rusland zal blijven bemiddelen tussen de Syrische regering en de Koerden, zei Lavrov. 

De Russen boeken in korte tijd veel politieke successen. Erdogan zal deze maand nog Poetin in Rusland ­bezoeken om te praten over de situatie in Noord-Syrië, en de Franse ­minister van buitenlandse zaken zei woensdag dat Parijs toenadering zal zoeken tot Moskou, gezien het ­‘gemeenschappelijke belang’ van het bestrijden van terreurbeweging IS in Syrië.

Syriëgangers los

Uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië zijn twee Belgische Syriëgangers ontsnapt. Dat heeft de baas van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) tegen het Belgische parlement gezegd. Het gaat om twee mannen die wisten te ontkomen, zegt OCAD-chef Paul Van Tigchelt. (ANP)

Lees ook:

Nu de Amerikanen weg zijn uit Syrië, werpt Rusland zich op als bemiddelaar

Terwijl de Turkse invasiemacht dieper Syrië in trekt, rukken de Russen en het Syrische leger verder op richting de grens met Turkije. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden