Rusland: hoger beroep tegen uitspraak Krim-goud

Een deel van de Krim-collectie in het Allard Pierson Museum in Amsterdam in 2014. Beeld ANP
Een deel van de Krim-collectie in het Allard Pierson Museum in Amsterdam in 2014.Beeld ANP

Rusland wil dat er een hoger beroep komt tegen de gerechtelijke uitspraak van gisteren dat de geleende collectie Krimgoud aan de staat Oekraïne moet worden teruggegeven. De collectie was een bruikleen van vier musea op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd.

Redactie

Volgens het Hermitage Museum in Sint Petersburg in Rusland zijn advocaten al bezig het beroep voor te bereiden. Er bestaan uitsluitend culturele rechten op kunst en geen regeringsrechten, vindt een woordvoerder van het museum.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde gisteren dat de door het Allard Pierson Museum geleende collectie moet worden teruggeven aan de staat Oekraïne. Volgens de rechters is dat het land van herkomst en zijn de objecten cultureel erfgoed van Oekraïne. Alleen autonome staten kunnen iets opeisen, aldus de rechtbank. Dat is de Krim niet, omdat de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland internationaal niet wordt erkend.

De Nederlandse rechter doet geen uitspraak over wie de rechtmatige eigenaar van de Krimschatten is. Die kwestie moet volgens hem worden uitgevochten voor de rechter in Oekraïne.

Tussen twee vuren

De kwestie kan een langslepende zaak worden. De partijen in deze rechtszaak, Oekraïne en de vier Krim-musea - Rusland is geen partij - hadden drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. Dat lijkt dus nu te gaan gebeuren, hoewel de vier musea op de Krim formeel nog niets hebben laten weten. Mochten de partijen er voor het gerechtshof niet uitkomen, dan kunnen zij eventueel nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Volgens de krant The Moscow Times zijn ook de pro-Russische autoriteiten op de Krim boos over de uitspraak van de Nederlandse rechter, maar ook zij zijn bij deze rechtszaak geen partij.

De honderden objecten, waaronder edelstenen, gouden helmen en schedes, werden in 2014 geleend van vijf musea in Oekraïne waarvan er vier op de Krim liggen, voor de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee.

Ten tijde van de afspraken over het bruikleen met de Krimse musea was het gebied nog gewoon onderdeel van Oekraïne. Na afloop van de tentoonstelling op 31 augustus 2014 stond het Allard Pierson Museum voor de vraag aan wie het de kunstwerken zou moeten af- of teruggeven: aan de Krim-musea en dus indirect aan Rusland, of aan Oekraïne en dus naar Kiev. Het museum kwam tussen twee vuren te zitten en vroeg de rechter om een uitspraak.

De komende tijd moet de collectie volgens de rechtbank op kosten van Oekraïne worden bewaard en overgebracht vanuit Nederland naar het National Historical Museum of Ukraine in de hoofdstad Kiev. Tot het zover is blijven de Krimschatten bij het Allard Pierson Museum in het depot.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Enkele kunstschatten uit de Krim-collectie, zoals deze gouden oorhanger uit 2e eeuw. Beeld AFP
Enkele kunstschatten uit de Krim-collectie, zoals deze gouden oorhanger uit 2e eeuw.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden