Rusland geïsoleerd in Veiligheidsraad

MH17-tribunaal komt er niet door Russisch veto, maar het plan krijgt brede steun

Premier Mark Rutte deed gisteren nog een ultieme poging om de Russische president Poetin te overtuigen van een speciaal MH17-tribunaal. Hij belde 's ochtends met de Russische president. Zo'n rechtbank is volgens Nederland belangrijk omdat het onafhankelijk kan rechtspreken. Wanneer de rechtbank pas wordt opgericht nadat een afgerond strafrechtelijk onderzoek verdachten aanwijst, kan de zaak nog politiek gevoeliger worden.

Maar Poetin was onverbiddelijk. Kort nadat de Rijksvoorlichtingsdienst over het gesprek berichtte bracht het Kremlin de Russische kant naar buiten. Poetin vindt het tribunaal een onverstandig plan en betreurt dat Nederland het Russische initiatief om het strafrechtelijk onderzoek over te dragen aan de Verenigde Naties niet steunt. De Russische ambassadeur in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sprak gisteren dan ook zijn veto uit.

Het draaide gisteravond in New York uiteindelijk vooral om de vraag of Rusland alleen zou komen te staan. De Russische ambassadeur uitte vooraf nog de hoop dat de resolutie niet de steun van negen van de vijftien leden zou halen, zodat Rusland kon volstaan met een gewone tegenstem en het vetorecht niet van stal hoefde te halen.

Het doel van Maleisië, dat als lid van de Veiligheidsraad de resolutie indiende, en de andere bij het onderzoek betrokken landen (Nederland, Oekraïne, België en Australië), was juist om een zo breed mogelijk diplomatiek front te smeden. Bert Koenders en zijn collega's van de onderzoekslanden waren voor laatste gesprekken naar New York gevlogen. Uiteindelijk droegen hun inspanningen eraan bij dat elf van de vijftien leden voorstemden. Naast de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk waren dat ook Nieuw-Zeeland, Spanje, Litouwen, Tsjaad, Nigeria, Chili en Jordanië.

Geen enkel land schaarde zich bij de stemming volmondig in het Russische kamp. China, Venezuela en Angola onthielden zich alle drie van stemming. Daarmee hebben de door de ramp met de MH17 getroffen landen Rusland gedwongen kleur te bekennen en zichzelf te isoleren.

Voorafgaand aan de stemming pareerde de Maleisische minister van transport Liow Tiong Lai ook vast de Russische kritiek. Hij zei dat zowel secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon als de internationale luchtvaartautoriteit Icao heeft gezegd dat het onderzoek onafhankelijk en naar tevredenheid wordt uitgevoerd. Ook zou het tribunaal bestaan uit nog aan te stellen internationale rechters en een onafhankelijke aanklager die desgewenst eigen onderzoek mag verrichten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden