Rusland geeft doping toe. Of toch niet?

Dopingschandaal | Het mea culpa van Russische anti-dopingofficials is nog niet uitgesproken of het wordt al weer ontkend.

GEERT GROOT KOERKAMP

Rusland doet er alles aan om doping te bestrijden, en door de overheid georganiseerde doping is bij ons uitgesloten. Met die woorden ontkende de Russische minister van sport Pavel Kolobkov categorisch de opzienbarende onthulling gisteren in The New York Times, dat Rusland georganiseerd dopinggebruik tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji en andere toernooien zou hebben toegegeven.

Dat zou een sensatie zijn, want tot dusverre werden beschuldigingen op dat vlak steeds resoluut van de hand gewezen, het laatst nog vorige week door president Vladimir Poetin tijdens diens jaarlijkse grote persconferentie. "Zoiets is gewoon onmogelijk", zei Poetin.

The New York Times baseert zich op interviews met Russische anti-dopingofficials, onder hen het waarnemend hoofd van de Russische antidopingautoriteit Rusada, Anna Antseliovitsj. Die heeft volgens de krant gezegd dat ze geschokt was door het jongste rapport naar doping in Rusland van professor Richard McLaren, een expert aangesteld door de mondiale anti-dopingorganisatie Wada om berichten over doping tijdens de Winterspelen in Sotsji te onderzoeken.

Volgens McLaren was voor, tijdens en na Sotsji sprake van systematisch dopinggebruik, waarbij onder anderen de Russische veiligheidsdienst FSB en een onderminister van sport waren betrokken. Meer dan duizend Russische sporters zouden zich schuldig hebben gemaakt aan doping, of daar baat bij hebben gehad. Positieve dopinguitslagen werden volgens McLaren op systematische wijze verdonkeremaand en via een ingenieuze wisseltruc in het laboratorium in Sotsji zou op grote schaal met urinemonsters zijn geknoeid om sporen van dopinggebruik uit te wissen.

Als gevolg van McLarens bevindingen worden verschillende sporttoernooien die in Rusland hadden moeten plaatsvinden naar elders verplaatst, waaronder de finale van de wereldbeker schaatsen in Tsjeljabinsk. Het Internationaal Olympisch Comité heeft sportbonden aanbevolen af te zien van grote sportevenementen in Rusland.

Antseliovitsj geeft volgens de Amerikaanse krant toe dat sprake was van een 'institutionele samenzwering', maar ontkent dat de hoogste regeringsfunctionarissen daarbij waren betrokken. The New York Times citeert ook de 81-jarige oud-minister en voormalig hoofd van het Russisch Olympisch Comité Vitali Smirnov, die door Poetin is belast met het hervormen van het anti-dopingsysteem in Rusland. "We hebben veel fouten gemaakt", aldus Smirnov.

Maar volgens de Russische overheid en betrokken organisaties heeft The New York Times zich vergaloppeerd en Antseliovitsj onjuist geciteerd. "Wij verwerpen dit categorisch", luidde de eerste reactie van Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov tegen het persbureau Interfax. Hij onthield zich van verder commentaar, zolang niet duidelijk was of het bericht in de krant 'in overeenstemming is met de werkelijkheid, of de woorden die haar worden toegeschreven werkelijk zijn uitgesproken, wat ermee is bedoeld en in welke context'.

Volgens Antseliovitsj zelf zijn haar uitspraken, gedaan tijdens een interview dat een uur duurde, uit hun verband gerukt. Dat staat ook in de officiële reactie van Rusada. Antseliovitsj zou in het gesprek met de Amerikaanse journaliste slechts hebben verwezen naar de woorden van Wada-expert McLaren, die zelf heeft gesproken van een 'institutionele samenzwering' in plaats van een 'staatssysteem van doping'. "Ik wilde daarmee alleen maar zeggen dat zelfs hij ervan heeft afgezien die term te gebruiken", zei Antseliovitsj tegen Sport-Express.

Volgens Rusada is de organisatie niet gemachtigd uitspraken te doen over de geldigheid van McLarens conclusies, hangende een strafrechtelijk onderzoek in Rusland naar de aantijgingen van dopinggebruik. De organisatie overweegt juridische stappen tegen The New York Times.

undefined

'Het begin van de weg terug'

"Een doorbraak", noemt Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, de Russische bekentenis van georganiseerde doping. "Dit is het begin van de weg terug, waarin de Russen weer volledig kunnen deelnemen aan de internationale topsport." Dat het Kremlin de bekentenis - die onder andere werd gedaan door het hoofd van de Russische antidopingautoriteit, Anna Antseliovitsj - weer ontkent, noemt Ram 'eerder een coördinatiefout dan een fundamenteel verschil van inzicht'. Hij hoopt, hoewel hij niets durft te zeggen over termijnen, dat het Kremlin gauw bijdraait, en vorm gaat geven aan eerlijke topsport: dat betekent volgens Ram allereerst dat de schorsing van de antidopingautoriteit wordt opgeheven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden