Rusland en VS tegenover elkaar

syrië Rusland en Iran waarschuwen de Amerikanen voor een 'rode lijn' en dreigen met vergelding.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Amerikaanse aanval op een militaire basis in Syrië heeft de wereld in één klap weer in twee kampen verdeeld. Rusland en Iran waarschuwden de Amerikanen dit weekend dat Washington een 'rode lijn' heeft overschreden. Ze dreigden hard terug te slaan mochten de Amerikanen het regeringsleger van de Syrische president Assad opnieuw bestoken. "De Amerikanen weten heel goed waar we toe in staat zijn", aldus een verklaring van de twee landen vanuit een gezamenlijk commandocentrum.

De Amerikanen vuurden vorige week raketten af op een militaire basis, als vergelding voor een gifgasaanval. Hoewel nog niet duidelijk is wie chemische wapens heeft gebruikt, wijzen de aanwijzingen in de richting van Assad. De Amerikanen gaan in ieder geval uit van zijn betrokkenheid. De Russen zijn woedend en hebben alle afspraken rond Syrië - bijvoorbeeld de coördinatie van luchtaanvallen - stopgezet.

Trump zei vorige week dat de aanval in principe eenmalig is, maar zijn veiligheidsadviseur, H.R. McMaster, liet dit weekend in een interview in het midden of de Amerikanen opnieuw militaire actie ondernemen. Ook ziet McMaster geen politieke oplossing in Syrië waar de Syrische president deel van uitmaakt.

De uitspraken zijn in een wijziging van eerdere signalen uit het Witte Huis. Trump heeft lange tijd gezegd alleen IS te willen bestrijden in Syrië. Voordat de gifgasaanval plaatsvond, zouden de Amerikanen zelfs wel iets hebben gevoeld voor het aanblijven van Assad.

Maar die milde houding is verdwenen, ook tegenover de Russische president Poetin. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Rex Tillerson, verwijt het Kremlin niets te hebben gedaan om de chemische aanval te stoppen. Moskou heeft zich volgens Tillerson niet aan de afspraken gehouden die in 2013 zijn gemaakt. Toen hebben Rusland en de Syrische regering ermee ingestemd de chemische wapens te vernietigen. Het onderwerp zal ongetwijfeld hoog op de agenda staan als Tillerson Moskou morgen bezoekt.

In tegenstelling tot de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken heeft zijn Britse collega Boris Johnson besloten zijn bezoek aan het Kremlin te schrappen. Hij wil liever een bijeenkomst van de G7 die op hetzelfde tijdstip gepland staat, bijwonen. De situatie in Syrië staat daar hoog op de agenda. Johnson zou zijn beslissing hebben afgestemd met de Amerikanen en Tillerson zou ook namens hem spreken als hij zijn Russische collega Sergej Lavrov ontmoet.

Moskou veroordeelt de beslissing en zegt in een verklaring dat de afzegging bevestigt dat de Britten 'geen echte invloed meer hebben' op grote gebeurtenissen in de wereld. "De Britten blijven opereren in de schaduw van de strategische partners. Wij hebben niet het gevoel dat we met Londen nog een dialoog moeten aangaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden