Rusland en VS presenteren zwarte lijst, een overzicht van alle namen

Artem Kuznetsov, één van de Russen die op de Amerikaanse zwarte lijst staan. Beeld ap
Artem Kuznetsov, één van de Russen die op de Amerikaanse zwarte lijst staan.Beeld ap

De Verenigde Staten maakten deze week een lijst bekend  van achttien Russen die worden verdacht van mensenrechtenschendingen. Ze krijgen geen visa meer en eventuele tegoeden in de VS worden bevroren. De Russen kwamen vandaag met hun eigen zwarte lijst. Daarop staan de namen van 18 Amerikaanse "misdadigers".

Op de lijst staan onder meer een aantal politiemensen die betrokken waren bij de arrestatie van Magnitski, maar geen mensen met nauwe banden met de Russische president Poetin. De lijst is veel korter dan waarop mensenrechtenactivisten hadden aangedrongen. Zij wilden niet alleen maatregelen tegen mensen die direct bij de zaak-Magnitski betrokken zijn geweest, maar ook anderen die verantwoordelijk worden gehouden voor grove mensenrechtenschendingen. Gedacht werd ondermeer aan de Tsjetsjeense machthebber Ramzan Kadirov. Die staat er niet op, wel twee Tsjetsjeense politiemensen.

Een woordvoerder van de Russische president Poetin liet weten dat de lijst "zeer negatieve gevolgen zal hebben voor de Russisch-Amerikaanse relaties".

Vandaag presenteerde Moskou zijn lijst van Amerikaanse mensenrechtenschenders. Het gaat onder meer om de architecten van Guantanamo Bay op Cuba, een Amerikaans strafkamp waar terreurverdachten langdurig worden vastgehouden zonder enige vorm van proces. Hieronder volgt een overzicht.

AMERIKAANSE ZWARTE LIJST VAN RUSSEN:

1. Majoor-Generaal Oleg Logunov: onder zijn leiding werd de rechtszaak tegen Magnitski aangespannen. Hij stelde onder meer het team samen dat onderzoek instelde naar Magnitski, terwijl het bekend was dat sommige leden daarvan belanghebbenden waren in de zaak. Ook stond Logunov geen medische hulp toe voor Magnitski, en zou hij hebben ingestemd met een verlenging van Magnitski's gevangenschap.

2. Kolonel Natalya Vinogradova: als kolonel binnen het ministerie van binnenlandse zaken moest zij de zaak tegen Magnitski overzien. Zij was mede verantwoordelijk voor de langdurige eenzame opsluiting van Magnitski. Ook zou zij voorkomen hebben dat Magnitski werd bijgestaan door advocaten, en documenten hebben vernietigd waaruit blijkt dat hij mishandeld werd.

3. Luitenant-kolonel Oleg Silchenko: werkzaam bij het ministerie van binnenlandse en is volgens onderzoek persoonlijk verantwoordelijk voor het ontzeggen van medische hulp aan de Russische activist.

4. Luitenant-kolonel Dmitri Komnov: hij is het hoofd van het detentiecentrum Butyrka, waar Magnitski werd vastgehouden. Hij loog tegen het Russische openbaar ministerie dat Magnitski niets mankeerde. Komnov zou tevens documenten hebben verduisterd waarin de bezwaren van Magnitski over zijn detentie stonden vermeld.

5. Luitenant-kolonel Artem Kuznetsov: hij is werkzaam bij het Russische ministerie van 'Economische Veiligheid' en wordt tevens verdacht lid te zijn van een criminele bende, die onder leiding staat van het Kremlin. Hij wordt gezien als medeverantwoordelijke voor de verduistering van 230 miljoen dollar dat toebehoorde aan de Russische staat, die door Magnitski aan het licht werd gebracht. Hij is tevens degene die Magnitski liet opsluiten. Van zijn ambtenarensalaris kocht hij in 2011 een appartement ter waarde van 1,2 miljoen euro.

6. Olga Stepanova: Als hoofd van Moskou's belastingdienst, sjoemelde zij met de belastingteruggaaf van betrokkenen bij de zaak, die Magnitski aan het licht had gebracht. Volgens Businessweek, ontving zij enkele miljoenen via de bankrekening van haar ex-man.

7. Yelena Khimina: Een collega van Olga Stepanova, en mogelijk medeplichtig aan het verduisteren van zo'n 75 miljoen dollar.

8. Andrey Pechegin: als ambtenaar bij het ministerie van binnenlandse zaken, hielp hij mee aan het opzetten van de zaak tegen Magnitski.

9. Pavel Karpov: Als inspecteur voor het ministerie van binnenlandse zaken, was hij verantwoordelijk voor de in beslaggenomen documenten waaruit de betrokkenheid van overheidsfunctionarissen bij de fraudezaak zou blijken. Hij weigerde echter de documenten te overhandigen aan de verdediging van Magnitski.

10. Aleksey Droganov: hij wordt gezien als loopjongen in de zaak tegen Magnitski. Droganov was onderdeel van het team dat onderzoek deed tegen de Russische activist.

11-14. Sergei Podoprigorov, Yelena Stashina, Svetlana Ukhnalyova, Aleksey Krivoruchko: als rechters in de zaak tegen Magnitski schoven zij al het bewijs waaruit de onschuld van Magnitski zou blijken opzij. De veroordeling van Magnitski was daarentegen gebaseerd onbevestigde berichten.

15. Dmitri Tolchinskiy: ambtenaar bij het ministerie van binnenlandse zaken.

16. Ivan Prokopenko: gevangenismedewerker.

17-18: Letscha Bogatirov en Kazbek Dukuzov: Tsjetsjeense politieagenten. Zij worden verdacht van mensenrechtenschendingen.

Guantanomo Bay. Beeld ap
Guantanomo Bay.Beeld ap

RUSSISCHE ZWARTE LIJST VAN AMERIKANEN

1. David Spears Addington: Stafchef van de Amerikaanse vicepresident van 2005 tot 2008. Verdacht van martelpraktijken Guantanamo Bay.

2. John Choon Yoo: Juridisch adviseur van het ministerie van jusitie van 2001 tot 2003. Verdacht van martelpraktijen Guantanamo Bay.

3. Geoffrey D. Miller: Commandant van de Amerikaanse marinebasis in Guantanamo Bay van 2002 tot 2003. Verdacht van martelpraktijen Guantanamo Bay.

4. Jeffrey Harbeson: Commandant van marinebasis Guantanamo Bay van 2010 tot 2012. Verdacht van martelpraktijen.

5. Jed Saul Rakoff: Rechter in New York.

6. Preetinder S. Bharara: Openbaar aanklager in New York

7. Michael J. Garcia: Voormalige federaal aanklager in New York

8. Brendan R. McGuire: Assistent federaal aanklager in New York

9. Anjan S. Sahni: Assistent federale aanklager in New York

10. Christian R. Everdell: Assistent federale aanklager in New York

11. Jenna Minicucci Dabbs: Assistent federale aanklager in New York

12. Christopher L. Lavigne: Assistent federale aanklager in New York

13. Michael Max Rosensaft: Assistent federale aanklager in New York

14. Louis J. Milione: Speciaal Agent van de Drugsopsporingsdienst (DEA)

15. Sam Gaye: Speciaal Agent van de Drugsopsporingsdienst (DEA)

16. Robert F. Zachariasiewicz: Speciaal Agent van de Drugsopsporingsdienst (DEA)

17. Derek S. Odney: Speciaal Agent van de Drugsopsporingsdienst (DEA)

18. Gregory A. Coleman: FBI-agent

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden