Update

Rusland en VS praten 'zo snel mogelijk' over luchtaanvallen

Ash Carter (Amerikaans minister van defensie):
Ash Carter (Amerikaans minister van defensie): "Rusland gooit olie op het vuur door te zeggen de strijd met IS aan te binden en tegelijk Assad te steunen."Beeld afp

Rusland is nog maar net begonnen met luchtaanvallen in Syrië, en nu al vliegen Moskou en Washington elkaar in de haren. Rusland heeft zijn aanvallen niet afgestemd met de westerse coalitie, wat wrevel wekt tussen beide partijen. Om de kou uit de lucht te halen, wordt 'zo snel mogelijk' gesproken over de situatie.

redactie

De Amerikaanse en Russische ministers van buitenlandse zaken Kerry en Lavrov spraken verder overleg af na een kort spoedberaad tussen de twee op de VN-top in New York. "Het is een ding, duidelijk, om IS aan te vallen", zei Kerry volgens de New York Times. "We zijn bezorgd, duidelijk, dat dit niet gebeurt."

De Russen voerden woensdag naar eigen zeggen twintig aanvallen uit op acht doelen in de buurt van de stad Homs, waarbij een commandopost en operatiebases van Islamitische Staat werden vernietigd. Maar volgens de Amerikanen zijn er helemaal geen IS-strijders in het bergachtige gebied waar de aanvallen plaatsvonden en is minstens een rebellengroep die getraind is door de CIA getroffen. Daarmee wierpen de VS de suggestie op dat Rusland geen IS-strijders in het vizier had, maar rebellen van het Free Syrian Army (FSA), dat zich tegen Assad heeft gekeerd.

Volgens Kerry moeten snel verschillende opties worden bekeken. "We denken dat we een paar heel specifieke punten hebben die kunnen helpen iedereen op hetzelfde pad te krijgen", aldus de minister, die niet inging op welke punten dat zouden zijn."

De Amerikanen zijn bang dat Rusland door zal gaan met het bombarderen van plekken waar IS niet of nauwelijks zit. Maar volgens Lavrov moet men de Amerikanen niet altijd geloven. "Luister niet naar ze als het gaat om Russische bombardementen", liet hij gisteren weten aan de pers.

Olie op het vuur
Ash Carter, de Amerikaanse minister van defensie, had harde woorden over voor Rusland. Hij hield vol dat de Russische aanvallen in Syrië hadden plaatsgevonden in gebieden waar zich waarschijnlijk geen eenheden van IS bevinden. "Rusland gooit juist olie op het vuur door te zeggen de strijd met IS aan te binden en tegelijk de Syrische president Assad te steunen", aldus Carter.

Volgens Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Defensie, is het gevaarlijk als Amerika en Rusland hun bombardementen niet afstemmen. Hij zei woensdag informatie te hebben dat Rusland inderdaad geen doelen van IS bombardeerde. "Ze hebben IS niet aangevallen. Trek uw conclusies."

Ook de NAVO is bezorgd over berichten dat de Russische luchtaanvallen in Syrië niet op IS waren gericht, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag tijdens een bezoek aan de VS. Volgens hem heeft Rusland de NAVO gezegd dat het militaire steun verleent aan de Syrische president.

Constructieve rol
"Ik dring er bij Rusland op aan een constructieve en coöperatieve rol in de strijd tegen IS te spelen en te streven naar een politieke oplossing van het conflict", zei Stoltenberg. "Assad steunen helpt daarbij niet."

Het Kremlin ontkende alle aantijgingen. De Syrische minister van buitenlandse zaken, Walid al-Muallem, viel zijn bondgenoot Rusland bij. Hij verklaarde dat Syrië 'zeer was ingenomen' met de hulp uit Moskou. En, zo sneerde hij: sinds de Amerikanen waren begonnen met hun luchtaanvallen was IS juist alleen maar sterker geworden.

Lees hier het interview met buitenland-redacteur Ghassan Dahhan over de militaire betekenis van de Russische luchtaanvallen in Syrië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden