Rusland en VS botsen over Assad

Volgens Rusland is het voorbarig het regime-Assad de schuld te geven van de gifaanval. Westerse landen in de Veiligheidsraad denken daar anders over.

De diplomatieke spanning rond de gifgasaanval in de Syrische plaats Khan Sheikhoun is gisteravond hoog opgelopen. In de Veiligheidsraad drongen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk erop aan om het Syrische regime de schuld te geven van het drama, waarbij dinsdag 86 burgers omkwamen. Maar Rusland liet weten dat het de resolutie zou vetoën.

Moskou noemde de snelle beschuldiging van het regime van de Syrische president Assad 'onaanvaardbaar' en gebaseerd op 'nep-informatie'. Er zou eerst uitgebreid onderzoek nodig zijn, waaruit dan waarschijnlijk zou blijken dat Syrische bommenwerpers per ongeluk een depot hadden getroffen waar rebellen chemische wapens verborgen hielden.

Maar de Verenigde Staten en andere westerse mogenheden geloven niets van die alternatieve verklaring. Volgens hen is de meest plausibele uitleg dat de Syrische luchtmacht doelbewust een gifgas ¿ vermoedelijk sarin ¿ heeft afgeworpen om de bevolking in het laatste rebellenbolwerk te intimideren.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley was woest over het Russische veto. Ze dreigde gisteravond dat de Verenigde Staten desnoods op eigen houtje militair zouden ingrijpen om Assad te leren dat het inzetten van gifgas een brug te ver is. "Als de Verenigde Naties voortdurend falen in hun plicht om gezamenlijk op te treden, dan komt er een moment waarop we zelf actie moeten ondernemen."

De Amerikaanse president Trump ging ook tekeer. Hij noemde de gifgasaanval 'afgrijselijk' en een 'vreselijke schoffering van de mensheid'. Op de vraag of hij met die woorden een hardere lijn ten opzichte van Syrië inzette, antwoordde hij nogal raadselachtig: "Dat zult u nog wel zien."

Trump zoekt de daders van de gifgasaanval bij het Assad-regime, maar de schuld legt hij indirect bij zijn voorganger Obama. Die verzuimde vier jaar geleden in te grijpen toen Assad de 'rode lijn' overschreed en met gifgas honderden inwoners van een wijk in Damascus doodde. Obama koos er destijds voor om niet in te grijpen omdat Assad al zijn gifgas beloofde te vernietigen. Die 'zwakte' van Obama vormt volgens Trump de kiem voor Assads huidige wangedrag.

Op dit moment staat Trump zelf voor de keuze om wel of niet in te grijpen. Zijn dilemma: Assad afstraffen en zo de confrontatie met diens Russische bondgenoot zoeken, of Assad met de aanval laten wegkomen op het gevaar af zelf zwak over te komen.

Volgens de Franse minister van buitenlandse zaken Jean-Marc Ayrault is het precies dit dilemma waar Assad op inspeelt. De Syrische president zou Trump willen testen en hem willen dwingen om kleur te bekennen.

Westerse landen aanvaardden de laatste weken juist meer dat Assad zou aanblijven. Maar de Britse minister van buitenlandse zaken Boris Johnson is er nu klaar mee, zei hij. "Dit barbaarse regime heeft het ondenkbaar gemaakt dat het na de oorlog nog over de Syrische bevolking kan regeren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden