Rusland en Syrië staken bombardementen op Aleppo

Verwoeste woningen in Aleppo. Beeld afp
Verwoeste woningen in Aleppo.Beeld afp

Een kort moment van respijt voor de inwoners van Aleppo. Syrische en Russische vliegtuigen blijven voorlopig aan de grond, ter voorbereiding voor een kort staakt-het-vuren dat later deze week van kracht moet worden. Dat heeft de Russische minister van defensie vandaag gezegd.

De bombardementen werden om 10.00 uur vanmorgen gestaakt, aldus Sergei Shoigu. Het doel is om rebellen en inwoners de kans te geven Oost-Aleppo veilig te verlaten. "Het vroegtijdig staken van de bombardementen is nodig om een 'humanitaire pauze' af te kondigen", aldus de minister. Als 'afscheidscadeau' vond vannacht nog wel intensieve bombardementen plaats, aldus inwoners tegen persbureau AP.

Die humanitaire pauze moet donderdag tussen 08.00 uur en 16.00 uur plaatsvinden, aldus Rusland. "De pauze verzekert gewonden en burgers dat ze veilig door zes corridors kunnen vertrekken." Voor militairen zijn twee wegen beschikbaar.

Met het besluit komt Rusland tegemoet aan de VS, die hadden gevraagd voor een langere pauze, omdat ze slechts één ochtend te kort vonden. De rebellen in de stad lieten weten door te vechten. "Weggaan betekent overgeven. Dat doen we nooit", aldus Zakaria Malahifji van de Fastaqim-groepering.

De Verenigde Naties lieten weten dat het eenzijdige besluit geen garanties geeft dat hulpgoederen Aleppo in kunnen. "Als de wapens zwijgen, moeten alle geweren dat doen. Elke partij in het conflict moet met de wapenstilstand instemmen."

Woensdag staat er in Genève weer overleg gepland over de situatie in Syrië. Rusland zegt dat met het stoppen van de bombardementen weer een deur is geopend naar een akkoord. De VS wilden namelijk dat de Russen eerst stopten met bombarderen, voordat naar een Russische eis gekeken kan worden: dat met het Westen bevriende jihadisten en rebellen zich loskoppelen van Al-Qaida.

Rusland en de VS hadden voorheen afgesproken samen IS en Al-Qaida te bestrijden, maar de VS huiverde daarvoor omdat bevriende rebellen zich ook bij die laatste groepering hebben aangesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden