Rusland doodt drie Turkse militairen

syrië | Turkije en Rusland blijven samenwerken in de strijd tegen IS. Daar doet een 'tragisch incident' niets aan af.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Bij een bombardement door een Russisch gevechtsvliegtuig in Syrië zijn drie Turkse militairen omgekomen. De Russische president Vladimir Poetin heeft direct zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan gebeld om hem te condoleren en zijn spijt te betuigen over het 'tragische incident'.

Een conflict tussen Rusland en Turkije lijkt daarmee in de kiem gesmoord. Poetin weet het incident aan slechte coördinatie tussen de twee landen. Tijdens het telefoongesprek spraken Poetin en Erdogan af de samenwerking te verbeteren. Er is een gezamenlijk onderzoek ingesteld naar de precieze toedracht.

De twee landen stonden lange tijd tegenover elkaar in de Syrische oorlog. Rusland steunt de Syrische president Assad, Turkije juist de rebellen die tegen hem in opstand zijn gekomen. Maar nu strijden beide landen tegen Islamitische Staat.

De strijd concentreert zich nu rond de stad al-Bab, het laatste bolwerk van IS in de provincie Aleppo. Bij al-Bab vond gisterochtend ook het bombardement plaats op een gebouw waarin zich Turkse militairen bevonden. Daarbij raakten, naast de drie doden, ook elf Turkse soldaten gewond.

Turkije en Rusland hebben juist vrij recent de banden aangehaald na een incident van twee jaar geleden. Toen haalde de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig neer, omdat dat het Turkse luchtruim zou hebben geschonden bij de grens met Syrië. Rusland ontkende dat.

In december namen Turkije en Rusland het initiatief voor een staakt-het-vuren in Syrië en vorige maand organiseerden ze een vredesoverleg in Kazachstan. Sindsdien zijn de gevechten in delen van Syrië afgenomen.

Ondertussen naderen Syrische rebellen, gesteund door het Turkse leger, al-Bab vanuit het noorden. Rusland geeft luchtsteun bij de aanval door het Syrische leger op de stad vanuit het zuiden.

Verder naar het oosten trekken Koerdische strijders op naar IS-hoofdstad Raqqa. IS belegert op haar beurt de stad Deir Ezzor, die in handen is van het Syrische leger. Ook bij Homs en in de buitenwijken van Aleppo wordt nog gevochten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden