Rusland doet niet mee aan zeerechtszaak Greenpeace
Rusland wijst een arbitragezaak voor het Zeerechttribunaal over het Greenpeaceschip Arctic Sunrise af en zal er ook niet aan meedoen. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard, meldde het Russische persbureau Interfax woensdag.
Volgens het ministerie 'accepteert' Rusland een dergelijke zaak niet. Nederland en het Tribunaal zijn van de beslissing op de hoogte gebracht. In het document laat Rusland weten wel open te staan voor een andere 'afwikkeling van de situatie'.
Nederland stapte maandag naar het tribunaal om de onmiddellijke vrijlating te verkrijgen van het Greenpeace-schip en de 30 opvarenden, onder wie twee Nederlanders. Het schip vaart onder de Nederlandse vlag.
Russische kranten meldden dinsdag al dat Rusland een voorbehoud had gemaakt toen Moskou het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties ratificeerde. 'De Russische zijde heeft toen een voorbehoud gemaakt waarbij zij niet het gezag van internationale instanties erkent in conflicten die de soevereine rechten en jurisdictie betreffen', zo verklaarde de woordvoerder van het ministerie, Aleksandr Loekasjevitsj, tijdens een persbriefing vorige week.
'Voorbehoud niet van toepassing'
Het Zeerechttribunaal moet duidelijk maken of de Russen zich aan een uitspraak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise moeten houden, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten.
De Russen hebben het voorbehoud bedongen tijdens de ratificatie van het Zeerechtverdrag in 1997, bij nationale gelegenheden hoeft het land het tribunaal niet te erkennen, luidt de uitleg. Nederland wist daarvan, maar vindt dat dat voorbehoud 'in dit geval niet van toepassing is'. Het tribunaal moet daarover wat Nederland betreft uitsluitsel geven.