Rusland blijft boos over MH17-rapport

null Beeld getty
Beeld getty

Nederland probeert Rusland willens en wetens in een kwaad daglicht te stellen nu Rusland 'ongemakkelijke vragen' stelt bij het MH17-onderzoek. Dat zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op uitlatingen van minister Koenders dat Rusland 'mist creëert' over de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). "Dat zal niet lukken", aldus Maria Zacharova, die Nederland beschuldigt van 'desinformatie'.

De Russische reactie op het 'niet objectieve en onvolwaardige' OVV-rapport bevat voor de auteurs 'veel ongemakkelijke vragen en opmerkingen', aldus het Russische ministerie. Moskou wil dat het onderzoek naar de MH17 wordt heropend en dat daarbij de meningen van Russische experts en de resultaten van hun experimenten in acht worden genomen. Volgens de Russen is hun inbreng tijdens het onderzoek stelselmatig genegeerd.

Volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra is dat onzin. In interviews met NRC Handelsblad en de Volkskrant zegt hij dat de Russen wel degelijk nauw betrokken waren bij het onderzoek en dat op basis van de uit Moskou verstrekte informatie de eerste conclusies werden getrokken over het type raketkop waarmee de MH17 is neergehaald. Hij zegt niet goed te begrijpen waarom de Russen nu zo klagen.

De resultaten van een experiment dat door de producent van Boek-raketten is opgezet en waarbij een raket vlakbij een oud vliegtuig tot ontploffing werd gebracht om het karakter van de beschadigingen te kunnen onderzoeken zijn inderdaad niet meegenomen in een onderzoek, aldus Joustra, omdat de OVV in strijd met de geldende regels niet was uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Partijdigheid
Eerdere uitlatingen van Joustra dat de raket die vlucht MH17 fataal werd is gelanceerd vanuit gebied dat op dat moment gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen zijn Moskou ook in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens Moskou bewijst dat de partijdigheid van de OVV-voorzitter. "In het rapport wordt nergens gerept van schuldigen", zei het plaatsvervangend hoofd van de Russische luchtvaartautoriteit, Oleg Stortsjevoj, in een eerste reactie op Joustra's woorden. "Er staat nergens wiens troepen zich waar bevonden, en de schuldigen zijn niet vastgesteld. Dat de man die zelf dit rapport heeft ondertekend zulke uitspraken doet, siert hem niet."

Net als Joustra kan minister Bert Koenders van buitenlandse zaken weinig begrip opbrengen voor de Russische houding. Koenders zegt over het MH17-rapport nog geen contact te hebben gehad met Moskou. "Ik weet nu ook dat de Russen daar niet zoveel behoefte aan hebben, omdat ze vooral bezig zijn om hun visie te geven op dit rapport en eerlijk gezegd ook wat mist te creëren daarover."

Volgens het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft Nederland wel op de dag van de presentatie 'op ultimatieve toon' een telefoongesprek geëist met de Russische minister Lavrov. Volgens woordvoerde Zacharova had Lavrov op die dag geen tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden