wapenstilstand

Rusland: Bestand in Syrië overeengekomen

Een muur van een school met kogelgaten in het dorp Tal Aar in de Noord-Syrische provincie Aleppo. Tal Aar is in handen van rebellen.Beeld REUTERS

De Syrische regering en een aantal rebellengroepen hebben een wapenstilstand afgesproken voor heel Syrië. Dat heeft Rusland laten weten. Het bestand moet komende nacht ingaan.

Het nieuws van de wapenstilstand tussen de strijdende partijen in Syrië werd bekendgemaakt door de Russische president Poetin. Hij kondigde ook aan dat Rusland zijn militaire aanwezigheid in Syrië zal reduceren.

Het staakt-het-vuren zal vanaf middernacht komende nacht in acht worden genomen door het Syrische leger. Alleen de operaties tegen Islamitische Staat, Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige Nusra-Front) en alle jihadistische groepen die daarmee verbonden zijn worden voortgezet, zo heeft het leger bekendgemaakt.

Turkije en Rusland zullen garant staan voor het bestand, zei de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu. Hij noemde het van groot belang dat landen hun invloed op gewapende groepen aanwenden om die groepen te laten ophouden met vechten. Ook hij meldde in het staakt-het-vuren een uitzondering wordt gemaakt voor organisaties die ook door de Verenigde Staten als terroristisch worden beschouwd.

De belangrijkste Syrische oppositiegroepering, de Nationale Coalitie, heeft laten weten het bestand te steunen. "De Nationale Coalitie steunt de overeenkomst en dringt er bij alle partijen op aan zich eraan te houden", zei woordvoerder Ahmed Ramadan. Hij voegde er aan toe dat leden van het Syrische Vrije Leger, een los verband van gematigde rebellen, zich ook aan de wapenstilstand zullen houden maar zich het recht voorbehouden om terug te slaan als zij door het Syrische regeringsleger of zijn bondgenoten worden aangevallen.

De wapenstilstand moet de weg vrijmaken voor onderhandelingen over een politieke oplossing voor het meer dan zes jaar oude conflict in Syrië.

Drie akkoorden

Volgens president Poetin zijn er drie documenten getekend. Het eerste tussen de Syrische regering en de gewapende oppositie gaat over de voorwaarden voor de wapenstilstand. In het tweede staan de maatregelen die genomen worden om het bestand te kunnen controleren, en het derde is een akkoord over de start van vredesbesprekingen voor Syrië.

Poetin kenschetste de overeenkomsten als 'fragiel', maar prees de inspanningen van de betrokken Russische ministeries en de partners van Rusland in de regio, om tot deze afspraken te komen.

Eerdere pogingen van de Verenigde Naties of van de Verenigde Staten en Rusland om tot een wapenstilstand in Syrië te komen, waren meestal maar een kort leven beschoren.

De Russische president Poetin had vanochtend een gesprek met zijn ministers van buitenlandse zaken en defensie, Lavrov (L) en Sjoigoe, in het Kremlin.Beeld AFP

Vredesbesprekingen Astana

Poetin heeft eerder laten weten dat Rusland, Iran en Turkije hebben afgesproken om midden januari vredesbesprekingen te houden in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. De VS zijn hierbij vooralsnog niet uitgenodigd. Rusland en Turkije zijn volgens hoge functionarissen van beide landen gefrustreerd over Washingtons beleid in Syrië.

De Turkse president Erdogan beschuldigde de VS er deze week nog van dat zij IS ondersteunen of wapens leveren aan de door Turkije bestreden Koerdische militie in Syrië. Washington noemde die aantijgingen 'potsierlijk'.

De Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov heeft gezegd dat de VS eventueel wel kunnen aanschuiven zodra Trump volgende maand formeel president is.

Sinds het begin van de opstand van de oppositie tegen de Syrische president Bashar al-Assad in 2011 en de daarop volgende oorlog zijn zeker 300.000 mensen gedood. Naar schatting vier miljoen Syriërs zijn naar de buurlanden of naar Europa gevlucht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden