Rushdie mijdt festival uit vrees voor aanslag

Veiligheidsdiensten waarschuwen schrijver: Er zijn huurmoordenaars onderweg

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Salman Rushdie durft niet te spreken op het vijfdaagse literatuurfestival in Jaipur, het grootste literatuurfestival van India. De auteur heeft zijn optreden afgeblazen na protesten van moslimgeestelijken en geruchten dat hij gevaar zou lopen.

"Veiligheidsdiensten in de deelstaten Maharashta en Rajasthan hebben me verteld dat huurmoordenaars uit Mumbai mogelijk onderweg zijn naar Jaipur om mij te elimineren", aldus een verklaring van Rushdie die op het festival is voorgelezen. Een minister van Rajasthan, waar Jaipur ligt, adviseerde Rushdie om uit veiligheidsoverwegingen weg te blijven.

Rushdie is in India geboren, maar heeft de Britse nationaliteit en heeft ook het grootste deel van zijn leven in Groot-Brittannië gewoond. De afgelopen jaren is hij vaker in India geweest zonder dat dat problemen opleverde. Zo kon hij 2007 wel ongestoord op het Jaipurfestival verschijnen.

De ophef ditmaal zou te maken hebben met belangrijke verkiezingen in deelstaat Uttar Pradesh. Op 10 januari riep een leidend moslimseminarie, Darul Uloom Deoband uit die staat, de regering op Rushdie niet toe te laten 'omdat hij in het verleden islamitische gevoelens heeft gekwetst'. Veel moslims keerden zich tegen Rushdie na de verschijning van zijn boek 'De Duivelsverzen' in 1988, dat zij als godslasterlijk beschouwen. In India was dat boek verboden. Nadat De Duivelsverzen was uitgekomen, moest hij jarenlang onderduiken omdat de hoge Iraanse geestelijke ayatollah Khomeini zijn volgelingen had opgeroepen hem te vermoorden.

Geen enkele partij in Uttar Pradesh wil de islamgemeenschap tegen zich in het harnas jagen, omdat die daar zo'n 20 procent van de stemmen vertegenwoordigt. Abdul Haq Shamsi van het Jaipur Jama Masjid comité dreigde gisteren met protesten: "Die hebben we afgelast. Maar als hij ons bedriegt en toch komt, hebben we binnen een paar minuten duizenden demonstranten op straat."

Rushdie won in 1981 de Booker Prize voor zijn boek 'Middernachtskinderen'. Op het festival in Jaipur worden 70.000 gasten verwacht en zo'n 250 auteurs. Die komen om te luisteren naar grootheden als Michael Ondaatje (schrijver van 'The English Patient'), Annie Proulx ('Scheepsberichten'), Ben Okri ('De Hongerende Weg'), Ariel Dorfman ('De Dood en het Meisje') en Oprah Winfrey. Het plan is nu om Rushdie via een video-link een bijdrage te laten leveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden